5 predmetov Anje Delbello

Smilja Štravs
Objavljeno
11. januar 2016 12.52
Smilja Štravs
Smilja Štravs
Anja Delbello je grafična oblikovalka, ki je konec lanskega leta za oblikovanje knjige Plava prejela nagrado najlepša slovenska knjiga 2015.

Čeprav je mlada, je Anja zvesta poslušalka klasičnega informacijskega medija – radia. Ima tudi klasičen radijski sprejemnik s poudarjenim retro videzom znamke Scott, ki si ga je kupila sama, vsak dan pa naravna gumb za iskanje radijskih postaj na Radio Študent. Tradicijo poslušanja radia je prinesla iz domače družine, kjer ni bilo dneva, ki ne bi minil ob prižganem radiu, in to poskuša nadaljevati tudi sama.

Možnar iz masivnega lesa oljke oziroma skledica za trenje začimb je Anjino osnovno delovno orodje v kuhinji. Kot rojena Primorka zelo rada kuha, pri tem pa uporablja veliko začimb. Te goji tudi sama, s čimer ohranja, kot pravi, »obalnega duha«. Zelišča posadi v lončke na balkonu svojega bežigrajskega stanovanja. Nabrana zelišča potem zmelje in zmeša s soljo, z njo pa napolni steklene kozarce, ki jih rada podarja prijateljem.

Piercing pod spodnjo ustnico je z leti postal del njene osebnosti in talisman, ki jo varuje podobno kot kos nakita. Kadar si ga zaradi obiska pri zobozdravniku sname, ima občutek, kot da ji nekaj manjka. Vstaviti si ga je dala pri dvajsetih, s čimer je zaznamovala simboličen preskok iz najstniških v bolj resna dvajseta leta. Spominja na lepotno piko, kakršno si je nekoč risala Marilyn Monroe.

Svoj blokec za pisanje in risanje Anja imenuje skicirka, čeprav je v njem bolj malo skic, pa več pisanja. Prvega si je kupila pred leti na študentski izmenjavi na Danskem, zdaj pa to tradicijo redno obnavlja. Čeprav je grafična oblikovalka, je v njeni skicirki več besed kot skic, kar izhaja še iz časa, ko je kot otrok pisala dnevnik.

Na že omenjeni študentski izmenjavi je postala pozorna na skandinavsko oblikovanje. Kasneje, ko se je že vrnila v domovino, si je v spletni trgovini naročila nahrbtnik švedske blagovne znamke, ki je zdaj star leto dni in ji rabi kot nekakšna prenosna pisarna. Vanj namreč spravi vse, kar potrebuje za delo »na terenu«.