5 predmetov Tomaža Drozga

5 predmetov Tomaža Drozga

ned, 31.01.2016, 10:00

Tomaž Drozg je predsednik uprave založniške družbe Adria Media, letos pa je prevzel vodenje upravnega odbora Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ).

Tomaž je fanatičen pivec zelenega čaja in ga na dan popije poldrugi liter. Za čaj ga je pred 35 leti navdušil oče. Začel je s črnim, potem pa se je zaljubil v zelenega, ki je izjemno poživljajoč in očiščevalen. Tomaž ima najraje vrsto jasmine green pearls z ročno zvitimi listki čajevca in jasminovih cvetov.

Je tudi navdušen gledalec filmov, vsak dan si ogleda vsaj kakšnega. Eden njegovih najljubših in največkrat videnih filmov je ameriška komična drama Dobrodošli gospod Chance (Being There, 1979) s Petrom Sellersom v glavni vlogi preprostega vrtnarja, ki je celo življenje vrtnaril istemu gospodarju, po njegovi smrti pa se znajde na cesti – brez vsega. Film je imenitna parodija na visoko politiko.

Adria Media letos praznuje 15-letnico izdajanja kultne revije za moške Playboy, ki jo je leta 1953 ustanovil Hugh Hefner in je pomembno prispevala k »osvoboditvi« žensk ter splošnemu osvobajanju od stereotipov in predsodkov. Ob petdesetletnici izdajanja so v hiši izdali monografiji intervjujev in fotografij. Playboy namreč slovi po izjemnih intervjujih s ključnimi medijskimi osebnostmi.

»Novinarstvo je bilo nekoč romantičen poklic,« se Tomaž spominja časov, ko je bil odgovorni urednik Tribune (1989–1990). To obdobje je sovpadlo s prihodom osebnih računalnikov, ki so za vedno spremenili medijski svet nasploh. Včasih ga popade nostalgija, zato v pisarni še vedno hrani svoj prvi pisalni stroj, nastavljen v položaj, v katerem je nanj napisal svoj zadnji stavek.

V sedmem razredu osnovne šole si je s prihranki kupil svoj prvi čoln. Potem je postal lastnik katamarana in mu dal ime Let it Be, kot je bil naslov plošče skupine The Beatles, njegove prve LP-plošče. V šestih letih sta naredila 5000 milj, potem pa ga je moral zaradi premalo časa prodati. Nanj ga spominja ročno narejeni leseni model, verni posnetek originala, ki ga je na podlagi fotografij izdelal upokojenec z juga Španije. • S. Š.

Prijavi sovražni govor