5 predmetov

Nine Koželj

pon, 29.02.2016, 10:00

Nina Koželj je mlada umetnica, ki od leta 2010 v tandemu z Zoro Stančič vodi tečaje kiparstva in grafike za odrasle v Art Centru Pionirskega doma v Ljubljani, vmes pa ustvarja v svojem ateljeju v Stahovici.

Nina ima v torbi, če le ni premajhna, vedno kladivo. »Menim, da bi vsaka ženska morala s seboj nositi kladivo,« pravi in ona je običajno edina, ki ga ima. Čeprav se vsi smejijo, ko ga potegne iz torbe, je dejstvo, da res pogosto pride prav, ko je treba kaj potolčti, zabiti, poravnati ...

Odlitek konjskih nog je precej nenavaden spomin na nekdanjega Nininega konja, ki ga je po tem, ko zanj ni več imela dovolj časa, morala prodati. Naredila ga je, medtem ko je bil konj pri »zobozdravniku« pod vplivom uspaval. Odlitka hrani v svojem ateljeju, in čeprav sta ji v napoto, se od njiju ne more ločiti. Nina v svojem ateljeju nasploh kopiči različne vrste odpadnih materialov. »Ko si enkrat kipar, ničesar ne vržeš stran, saj nikoli ne veš, kdaj ti bo prišlo prav,« pravi.

Keramični pepelnik s podobo gole ženske v sredini je Ninin izdelek, prvi v seriji njenih izvirno oblikovanih pepelnikov. Vmes ga je malo zanemarila, ko se je poskušala odvaditi kajenja, potem pa se ji je zdelo škoda, da bi tako lep kos keramike sameval – in vztrajnost pri odvajanju je popustila. Zdaj je gospa pepelnikova njena muza, kar obe zelo zabava.

Vijolična skleda iz plastike je, kot pravi Nina, izraz njenih slabih lastnosti. Nekoč jo je namreč dobila na posodo, potem pa se je vanjo zaljubila in je ni hotela vrniti. Nekaj tednov jo je skrivala pri prijateljici, misleč, da bodo »upniki« na skledo pozabili, pa se to ni hotelo zgoditi. Končalo se je tako, da so ji jo podarili, za povrh pa je dobila še set enakih kozarcev.

»Ne znam kupovati čevljev in tudi na modo se ne spoznam,« pravi Nina. Nekoč se je na tečaju, ki ga vodi, prikazala v bulerjih, pa so bile njene učenke ogorčene. V prepričanju, da nujno potrebuje ustrezne ženske čevlje za otvoritve razstav, so ji kupile te rjave salonarje.

Prijavi sovražni govor