Čevlji: Prestižni Ferragamo

Brezčasno Ferragamovo kolekcijo ob stoletnici sodelovanja s Hollywoodom je oblikoval Edgardo Osorio.

sob, 30.01.2016, 10:00

Da bi proslavili stoto obletnico sodelovanja s Hollywoodom, so v družbi Salvatore Ferragamo pripravili kolekcijo brezčasnih čevljev za dive, ki jo je po vzoru starih holivudskih modelov oblikoval Edgardo Osorio, firenški oblikovalec čevljev kolumbijskega rodu. Ferragamo je za hollywoodske filmske zvezde začel delati, še preden je osnoval lastno blagovno znamko čevljev.

Osorio, ki danes živi in dela v Firencah, je ustanovitelj in umetniški direktor znamke Aquazzura, kot vajenec pa je za znamko luksuzne obutve Ferragamo začel delati že pri devetnajstih letih. Rodil se je v Kolumbiji, otroštvo in mladost pa je preživel med Miamijem in Londonom, kjer je obiskoval znamenito šolo za modno oblikovanje Central Saint Martins. Oblikovanja in izdelovanja čevljev se je učil v prestižnih modnih hišah, kot so Salvatore Ferragamo, Sigerson Morrison, René Caovilla in Roberto Cavalli. Leta 2011 je pri komaj petindvajsetih letih ocenil, da je nabral dovolj izkušenj v tem poslu, da lahko gre na svoje.

V štirih letih od ustanovitve je znamka Aquazzura, ki ima sedež v palači Corsini v Firencah, postala prepoznavna kot prestižna blagovna znamka čevljev, ki se prodajajo v 48 državah sveta. Njegove stranke so nosilke trendov iz sveta filma in glasbe, kot so Julianne Moore, Jennifer Lawrence, Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Rihanna, Charlize Theron, Beyoncé ali Diane Kruger, ter seveda evropska plemiška elita.

Osorio stremi k doseganju ravnotežja med modernim oblikovanjem in brezhibno ročno izdelavo. Poskuša obuditi stari holivudski glamur ter ga uporabiti v nosljivih kreacijah čevljev za sodobno žensko. Navdih za Ferragamovo brezčasno kolekcijo je našel prav v starih modelih kultne znamke iz zlate dobe Ferragamovega sodelovanja s Hollywoodom, ko je mojster oblikoval čevlje za holivudske dive. Čevlji, ki jih ustvarja Ferragamov naslednik Edgardo Osorio, morajo biti zapeljivi in udobni. Med kultnimi čeveljčki njegove znamke Aquazzura so balerinke Belgravia in Christy s paščki in vezalkami okrog gležnja, sandali z resicami Wild Thing in kombinacija gležnarjev in sandalov Sexy Thing. Za svoj oblikovalski prispevek v čevljarstvu je prejel nagrado za najboljšega oblikovalca best designer of 2015, ki jo podeljuje revija za čevlje Footwear News, leta 2013 nagrado za najbolj obetavnega oblikovalca čevljev vivian infantino emerging talent award in leta 2014 nagrado španske izdaje Elle Style Awards za najboljšega oblikovalca modnih dodatkov best accessories designer of the year.

»Zame je velika čast, da lahko ustvarjam pod imenom Salvatore Ferragamo za novo generacijo žensk,« je dejal Osorio. V kolekciji je dvanajst modelov, ki vključujejo različne materiale, čevlji pa so okrašeni z modnimi dodatki, kot so čipke, krilca, dragi kamni, perje, pentlje ... »Edgardov južnoameriški izvor in prefinjena estetika utelešata pravo naravo življenjskega sloga, pod katerim je prepoznavna znamka Ferragamo. Kolekcija odlično reinterpretira duha, ki mu je bil zvest Salvatore – ironijo, izvirnost, igrivost in smisel za detajle v kombinaciji z udobjem in luksuzom,« je dejal Massimiliano Giornetti, umetniški direktor kultne italijanske znamke.

Prijavi sovražni govor