Eleganca in ekstravaganca

Proizvajalec pohištva B&B Italia ima 50 let
Objavljeno
18. marec 2016 17.01
Smilja Štravs
Smilja Štravs
Vodilni proizvajalec sodobnega sedežnega pohištva praznuje petdeset let. Velja za eno najbolj prestižnih italijanskih podjetij, za katero delajo priznani svetovni oblikovalci, kot so Antonio Citterio, Patricia Urquiola, Gaetano Pesce, Naoto Fukasava, Zaha Hadid, Marcel Wanders, Richard Sapper, Jean-Marie Massaud, Jeffrey Bernett, Mario Bellini, Paolo Piva, David Chipperfield, Vincent Van Duysen in drugi. Podjetje je leta 1966 ustanovil Piero Ambrogio Busnelli iz italijanske Lombardije. Družina Busnelli je leta 2011 znova pridobila večinski delež v lastništvu delnic podjetja, ki je danes v njihovi stoodstotni lasti.

B&B Italia slovi ne le po vrhunskem oblikovanju, temveč tudi po vrhunski izdelavi. V petdesetih letih obstoja so dobili vrsto dizajnerskih nagrad, med njimi štirikrat prestižno zlato šestilo. Leta 1974 je biro Studio Kairos prejel nagrado za garderobni sistem Sisamo, leta 1979 je nagrado prejela zofa Le Bambole oblikovalca Maria Bellinija, leta 1987 sedežna garnitura Sity Antonia Citteria, leta 1989 pa je nagrado za oblikovalsko odličnost prejelo kar podjetje kot celota, s čimer je B&B Italia postalo prvo podjetje, ki ga je doletela takšna čast. Vse od leta 1966 je predstavilo več kot tisoč različnih izdelkov, med katerimi so poleg sedežnih garnitur, ki predstavljajo levji delež produkcije, tudi druge vrste pohištva. Veliko denarja namenjajo za raziskovanje materialov; leta 2010 so ustanovili poseben oddelek za razvoj sedežnih pen za oblazinjenje, v katerega so vložili štiri milijone evrov.

»Nekoč je med dizajnom in nedizajnom obstajala jasna ločnica, danes pa ni več tako,« pravi Fiorella Villa, direktorica globalnega komuniciranja. Oblikovanje je danes vsepovsod in tega se večinoma zavedamo; obvladuje trg pametnih telefonov, avtomobilov, pohištva, gospodinjskih aparatov, zdizajnirane so restavracije, kavarne ... Dizajn seveda ni dizajnu enak, vendar dejstva, da določa naše vsakdanje življenje, ni mogoče več odmisliti. To idejo je ustanovitelj Piero Ambrogio Busnelli razumel že leta 1966, in čeprav je že dve leti pokojen, njegovo vizijo zdaj uspešno tržijo njegovi nasledniki, na čelu s sinom Giorgiem, novim direktorjem. Villa uspeh podjetja pripisuje predvsem zmožnosti izvedbe katere koli ideje oblikovalcev, ki so v B&B Italia prihajali z različnih vetrov. In prav ta različnost, ob minimalistični klasiki, ki je ves čas predstavljala trdno produkcijsko jedro, je z leti utemeljila sloves podjetja kot dizajnerske ikone na eni in zanesljivega ponudnika vedno modne klasične elegance na drugi strani.

V povezavi z B&B najpogosteje omenjeno zveneče oblikovalsko ime je domači arhitekt Antonio Citterio, brez katerega B&B Italia tako rekoč ne obstaja. Citterio je sinonim za tisto, kar razumemo pod pojmoma brezčasna eleganca in sodobni življenjski slog. Zanje je oblikoval večno kolekcijo Maxalto, ki je izraz oblikovalskega navdiha francoskega art decoja iz petdesetih let. Zofa Charles, ki jo je Citterio v prvi izvedbi ponudil leta 1997, je takšen kos, ki je s kompozicijo v črki L in izrazito lahkotnostjo (tanjše in trše blazine) postavil mejnik v oblikovanju sedežnih garnitur. Tej je v naslednjih letih sledila prava sedežna evolucija. Garnitura je postala samostojen ali kar osrednji pohištveni kos v sodobnem stanovanju, ki mu je podrejeno vse drugo. Citterio je za B&B Italia oblikoval sedežne sisteme, kot so Michel, Ray, Charles, Bend-Sofa in Tufty-Time. Zna najbolje združiti tiste odlike, po katerih so v podjetju prepoznavni – preprostost, glamur in eleganca. Lani je Citterio za B&B oblikoval sodobno garnituro s tradicionalnim pridihom Michel Club – naprodaj je od letošnjega januarja.

Podjetje, ki sicer slovi po sistemskih, klasično zasnovanih garniturah v minimalistični modernistični estetiki, včasih seže tudi izven varnih okvirov klasike ter zvestemu občinstvu in dizajnerskim zanesenjakom ponudi kaj norega in nekonvencionalnega. Takšni izleti so lahko tvegani in se vedno ne obnesejo, kadar pa se, podjetju prinesejo dolgoletno prepoznavnost in ugled. V tej kategoriji velja za najbolj ekstravaganten kos, ki ga na prvi pogled nikoli ne bi umestili v portfelj B&B Italia, znameniti naslanjač Up, ki ga je leta 1969 oblikoval italijanski arhitekt in oblikovalec Gaetano Pesce. »V tem poslu je imidž ključen,« pravi Villa in naslanjač Up je nedvomno njihov najbolj odmeven imidž kos. Kot je bilo pričakovati, je up tudi osrednja zvezda praznovanja 50-letnice podjetja, čeprav je v resnici njihov najmanj tipičen izdelek. Fotelj Up sledi obliki ženskega telesa, definirajo pa ga žive barve. Najbolj kulten je tisti v rdeči izvedbi in s progami. Nanj je »priklenjen« tabure v obliki krogle, ki si jo je Pesche sposodil iz srednjeveških zaporov. Lani so ga v kategoriji brezčasnih kosov pohištva postavili na ogled v londonski veleblagovnici Harrods kot enega najbolj markantnih in provokativnih kosov v zgodovini. Med bolj radožive kose sodi tudi naslanjač Papilio iz leta 2009, ki so ga v rdeči izdaji poimenovali Love Papilio. To je romantičen dvosed, namenjen zaljubljencem, naslanjač, v katerem se je treba nekoliko stisniti – njegov avtor je japonski oblikovalec Naoto Fukasava.

Razvpita britanska arhitektka iraškega rodu Zaha Hahid je za B&B oblikovala sedežno garnituro v svojem valovitem slogu in jo poimenovala Moon System. Gre za modularen sedežni sistem, katerega sestavne dele je mogoče sestavljati vsakega po svoje. Ergonomična oblika spominja na raztapljanje ledu, s kovinskim sijajem blaga pa površina sledi luninemu siju. Tudi pri vrtnem sedežnem pohištvu ima B&B Italia kaj pokazati. Med najbolj vznemirljivimi izdelki v tej kategoriji je kolekcija Canasta, ki jo je leta 2013 oblikovala italijanska oblikovalka španskega rodu Patricia Urquiola in predstavlja nostalgičen vpogled v zgodovino vrtne romantike. Kot osnovno načelo za kolekcijo Canasta (špansko košara) je Patricia izbrala tradicionalno pletenje iz vrbja. Kot pove že ime, je za izhodišče izbrala košaro in ji poiskala sodobnejšo obliko – nekaterim naslanjačem je podaljšala »vratove«, spet druge je raztegnila v nizke jajčaste polležalnike. Uporabila je več načinov pletenja: enostavno vertikalno, vzorec z luknjami v obliki osmerokotnikov, umetniško pletenje z vzorci rož ... Leta 2011 je Urquiola za B&B Italia oblikovala kolekcijo Husk. Navdih zanjo je našla v bejzbolski rokavici, ki jo povečala in prilagodila razmerjem človeškega telesa. Oblikovala je tanko lupino iz reciklirane plastike in vanjo položila v kvadrate členjeno blazino, ki spominja na klasično prešito odejo za spanje. Vendar pri B&B Italia nočejo preveč poveličevati preteklosti, svoj častitljivi jubilej raje praznujejo z novimi dosežki. Med zadnjimi je otvoritev prodajnega salona B&B Italia Concept Showroom na 230 kvadratnih metrih v Dohi v Katarju, kjer je tudi sedež podjetja za Bližnji vzhod. Vse letošnje novosti pa bodo pokazali na tradicionalnem sejmu pohištva aprila v Milanu. •