Mačke bi kupile Meyou

Mačje pohištvo in dodatki, ki spoštujejo interier
Objavljeno
11. januar 2016 12.21
Saša Bojc
Saša Bojc

Mačjeljubci, ki so tudi veliki esteti, pri košarah, hišicah in plezalih za te domače ljubljenke lahko le razočarano zavzdihnejo, saj v nakup teh reči bolj ali manj privolijo (le zato), da bodo svoji štirinožni prijateljici ali prijatelju omogočili čim lepše in igrivo življenje. Da so tovrstni izdelki v lepo opremljenih stanovanjih pravi estetski tujek, je opazila tudi 34-letna Parižanka Aude Sanchez, ki je po desetletju dela v oglaševalskih agencijah in na francoskem spletnem portalu www.vente-privee.com, enem od prvih, ki vsak dan ponuja različne izdelke po zelo znižanih cenah, v tem prepoznala svoj podjetniški potencial. Da dodatki za mačke nikoli niso predmet resnega oblikovalskega razmisleka, se je še vidneje zavedala, ko je na televiziji zasledila prispevek o nenavadnem posmehu oblikovalcev političnim sistemom. Ustvarili so namreč precej izviren poligon za brušenje mačjih krempljev iz vrvi v obliki pomanjšanega ruskega predsednika Vladimirja Putina in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una.

Projekt mačjega pohištva in igral je Aude Sanchez zagnala lani z 31-letnim industrijskim oblikovalcem Guillaumom Gadennom, pod imenom Meyou pa sta mačje udobje združila z ljubeznijo do lepega. Po letu dni razvoja koncepta in dela s prototipi je nastala serija treh izdelkov, Cube (Kocka), Ball (Krogla) in Bed (Postelja), ki z organskimi in ravnimi linijami zadovoljuje tako mačje potrebe kot pričakovanja lastnikov. To mačje pohištvo in igrala lahko ta po naravi zelo radovedna in igriva bitja uporabljajo kot zatočišče, v katero se lahko skrijejo, zadremajo ali si na njem nabrusijo kremplje. Izdelani so iz visokokakovostnih materialov, ki se tudi sicer uporabljajo v pohištveni industriji – volne, prepletenega bombaža in volnenega filca ter lesa in kovine –, zaradi česar se lepo zlijejo z notranjo opremo. Krogle iz prepletenih bombažnih vrvi, ki jih drži bodisi kovinska kocka ali stojalo z lesenimi nogicami, so na voljo v štirih barvnih odtenkih. Ko se obrabijo oziroma jih močno načnejo mačji kremplji, pa jih je mogoče zlahka odstraniti in na novo dokupiti.

Lee je bila poskusni zajček

Ker temu ustvarjalnemu francoskemu dvojcu ni zadostovalo, da bo izdelke Meyou lahko podpisal z Made in France, se je zavezal, da bodo k sodelovanju povabili invalide. Povezala sta se z enim od pariških centrov ESAT (Les Établissement et service d'aide par le travail), ki okoli sto ljudem s posebnimi potrebami omogoča vstop na trg dela.

Poskusni zajček za prototipe je bila kar Sanchezina mačka kartuzijka (po francosko chartreux) Lee po imenu, je razkrila za Kult. »Po njeni zaslugi sva izvedela, kaj pri mačkah ne deluje in kaj bi bilo mogoče izboljšati. Ko je sončno, dan preživi v Postelji (Bed), ki ji jo postaviva pred okno, kjer lahko uživa v soncu in pogledu ven. Ko pade noč, se običajno preseli v Kroglo (Ball) ali Kocko (Cube), kjer zaspi. Zelo zanimivo je videti, kako te različne kose uporablja odvisno od dela dneva. Ko je igriva, ji bombažno kroglo snameva s stojala in takrat se ji utrga. Nanjo skače in se vanjo skriva, tudi potisne jo, da se zakotali po sobi. Lee je tista, ki nama je pokazala, da je bombažna krogla lahko povsem samostojen izdelek, čeprav sva jo na začetku štela le kot kos za spanje. Zdaj veva, da je ne samo krasna spalna buba, temveč je lahko tudi odlična igrača, če jo spustiš na tla,« poudarja Aude Sanchez.Za Meyou sta začetni kapital oktobra začela zbirati tudi na Kickstarterju. Projekt je podprlo 529 uporabnikov, ki so prispevali 83.722 evrov, dodatnih 22.995 evrov pa sta ob podpori 608 uporabnikov zbrala še na BackerKit. Kot sta objavila 18. decembra, sta tedaj naredila korak naprej: krenila je proizvodnja bombažnih krogel. To je bila najbolj nujna faza, saj je krogle treba potopiti še v smolnato impregnacijo in jih posušiti, zaradi česar so bolj odporne na mačje praske. Razvojno fazo doživlja tudi embalaža, in ko bosta z njo zadovoljna, jo bosta nemudoma pokazala javnosti, sta zapisala v zadnjem javnem sporočilu.

Prve mačke bodo razveselili marca

Čeprav se je kampanja na portalih za množično financiranje končala pred meseci, je izdelke mogoče naročiti v predprodaji na domači spletni strani Meyou. Če ne štejemo majhne žogice za igranje za šest evrov, je v njihovi ponudbi cenovno najdostopnejša Cube z bombažno kroglo za 125 evrov (zamenjava obrabljene krogle bo stala 59 evrov), najdražja pa je lesena postelja na dvignjenih zašiljenih nogah, ki dosega ceno 299 evrov. Doslej sta prejela več kot 700 naročil z vseh koncev sveta, za prodajno uspešnico pa se je pokazala siva Kocka (Cube). Kot zatrjujeta, proizvodnja doslej poteka dobro, zato upata, da bo tako tudi v prihodnje, kupci oziroma njihovi štirinožni prijatelji pa bodo izbrane kose prejeli marca.Aude Sanchez in Guillaume Gadenne sta želela, da naravo izdelkov izraža tudi ime znamke. »Želela sem, da bi ime razkrivalo nekakšno zabubljenje oziroma kokon, zato je Guillaume predlagal besedo mayu, ki v japonščini pomeni kokon. Ko se je stvar razvijala, pa se je mayu kmalu spremenil v Me and You [jaz in ti] in tako se je rodilo ime Meyou,« tudi na spletni strani pojasnjuje ustanoviteljica. Kot je še dodala, bosta takoj, ko bosta na trg poslala prve izdelke, že začela razvijati nove, med njimi mačje stranišče in plezalno drevo. »Imava še veliko idej in sva zelo vznemirjena, da jih razvijeva,« poudarjata.