Kako nestrpno pričakujem letošnje koline! Že zdaj, čeprav je do
Pa se mi še ni zgodilo nič smrtnega. Ob spomladanskem rezanju vinograda sem bil najsrečnejši, ko je mati iz preproste sušilne škatle na podstrešju prinesla zajeten kos na zimi in v vetru presušenega svinjskega špeha, povaljanega v rdeči papriki. Tam na kosu črnega kruha se mi ni zdel niti malo kancerogen. Tudi tisti ovalni »keksi« domače narezane klobase so bili ob napornem kopanju goric kot balzam na zgodnje že predrte žulje od ročaja motike. Pa tista posebej pripravljena klobasa za velikonočni žegen, ki ji ne bom pozabil okusa še nekaj let po smrti, je ob prekajenem kosu najboljše svinjine za povrhu še tako bajno dišala.
Očitno pa tega zdravja v belem mesu doslej ni prepoznal niti bog sam. Na vseh poletnih žegnanjih, božjih poteh in romanjih še vedno na zelenicah pred cerkvami brbotajo le rdeče meso in iz njega pripravljene klobase. Niti svojim najbolj gorečim vernikom ni namignil, da bodo prehitro umrli, če se bodo mastili s takšno kotlovino.
Še bolj tiho pa je bil ob vseh pomembnih obiskih, ko se je na domačo mizo narezalo nekaj mesa iz tünke, obenj pa sta se postavili ročka vina in seveda lepo zapečena četrtinka domačega kruha. Ob poletnih srečanjih ob domovih še vedno ni mogoče peči kostanjev, pa čeprav so ti po mnenju omenjene organizacije najbrž bolj zdravi od ražnjičev, vratovine in zarebrnic. Pa saj se ne spomnim, da bi bil kdaj na kakšnem slavju, pa ne bi postregli kuhane govedine z vinsko omako ...
Večina zgoraj naštetega je status. Je norma. Zakon. Ne morem vam dopovedati, kako sem zadovoljen, da živim v okolju, kjer je to še danes. Kjer to ni uživanje rdečega mesa, kjer se zaužito ne tehta, saj je želodec najbolj natančna tehtnica vsakega posameznika – tu je vse to skupaj življenje samo po sebi! Četudi kdo trdi, da je kancerogeno, je še vedno življenje. Ni nažiranje, ni lovljenje evropskega rekorda za tri četrt stota rdečega mesa na leto.
Se bom pa odslej večkrat spraševal, kako neki smo mi vsi takšni rdečežerci sploh še živi. Že naši predniki bi morali živi segniti s kosom pečenega mesa v rokah. Kako sploh je človeštvo, ki se je v resnici razvilo z mesom in ob njem, do danes preživelo? Zakaj je celo svoje zobovje in prebavne organe prilagodilo prav tej neverjetni nevarnosti? Ali vsaj: zakaj smo potem sploh pred kratkim tako krčevito zaščitili meso iz tünke? Kaj pa, če so me na rakotvornost rdečega mesa tokrat opozorili kapitalisti? Če ga bom(o) jedel (jedli) manj in manj, bodo v naših mezdah lažje zniževali nujne stroške za prehrano. Če si bom na domačem travniku nabral deteljice in kopriv ali ob cesti nasmukal trave, jim mesa na mojem jedilniku le ne bo treba več plačevati.