5 predmetov Petje Zorec

Pred kratkim je Petja s prototipom pelerine za gibalno ovirane zmagala na mednarodnem tekmovanju Design (Dis)ability.
Objavljeno
14. januar 2016 15.23
S. Š.
S. Š.
Petja Zorec je modna oblikovalka in asistentka na Katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Pred kratkim je s prototipom pelerine za gibalno ovirane zmagala na mednarodnem tekmovanju Design (Dis)ability.

Obleka modnega oblikovalca in najboljšega prijatelja Petra Movrina je Petjina najljubša in jo ponavadi obleče ob posebnih priložnostih, denimo ob predstavitvi modne revije, podelitvah nagrad ... Drug drugega občudujeta, skupaj sta sodelovala pri nekaj modnih projektih in tako sta nekoč drug drugemu podarila svoje obleke – Petja si je najbolj želela asimetrično obleko z enim rokavom in vanj všitimi perlami na fotografiji, Peter pa enega njenih plaščev.

Črna vintage torbica z mrežastim prešitjem in zlato verižico je dizajn po Chanelovem vzoru, ki jo je pred približno tridesetimi leti oblikovala Marjeta Grošelj. Prejela jo je v dar od mame nekdanjega fanta, ki je menila, da bo njej nekaj pomenila in jo bo kot modna oblikovalka znala ceniti.

Kipec, ki ponazarja štiri obraze Bude (hindujski bog Pra Prom), je našla na bolšjem trgu v Kobenhavnu. Govori o samem bistvu človeka. Zanimiva se ji je zdela že estetika tega kipca, katerega podoba predstavlja um, intelekt, ego in zavest človeka. Od njih je odvisno, kakšno realnost si ustvarimo. Obenem kipec predstavlja različne obraze, ki jih ima v sebi vsak človek, odvisno od priložnosti ali okoliščin v življenju in kako jih pokaže.

Prstan, ki spominja na venček čipke, je darilo Petjine mame za 18. rojstni dan. Nanj je tako navezana, da si, kot pravi, nikoli ne bi odpustila, če bi ga izgubila. Žal je narava njenega dela takšna, da ga ne more nositi vsak dan, nadene si ga za posebne priložnosti.

V izbor je želela umestiti tudi kakšno knjigo, pa se je nazadnje odločila, da je najbolj povezana s tisto, ki predstavlja njeno delo in jo imenuje research book. Gre za zbornik dokumentarnih skic, fotografij in misli, ki spremljajo proces nastajanja vsake od njenih kolekcij.