Avtomobilske novosti v prvem polletju

Do konca julija jih bo več kot 60 za različne okuse in žepe.

ned, 24.01.2016, 11:36; spremenjen: 18:00

Tradicionalno vam v začetku leta odkrivamo, kateri novi avtomobili bodo pripeljali na naš trg do poletnih mesecev. Hiter pogled na seznam pokaže, da je 64 novih in prenovljenih avtomobilov ter njihovih izvedb precej enakomerno razdeljenih po različnih razredih, kot običajno v zadnjih letih pa je največ novih športnih terencev oziroma križancev. Lepo sta zastopana tudi nižji srednji in srednji raz­red, kot zanimivost omenimo, da čakamo na tri nove poltovornjake (pick-upe). A pojdimo lepo po vrsti, novosti smo razporedili v posamezne letne čase oziroma mesece.

Zima

Januar je avtomobilsko bolj zaspan mesec in letos ni nič drugače. Na slovenski trg sicer v teh dneh prihaja šest različnih izvedb porscheja 911, v bolj ljudskih salonih boste lahko kmalu zagledali prenovljenega hyundaia santa fe, če razmišljate o jaguarju XE, pa se boste lahko še ta mesec odločili za štirikolesno različico.

Februar bo z novimi modeli bolj radodaren. Na trg namreč prihaja novi renault megane, najprej v petvratni različici, ki ji bosta šele jeseni sledili karavanska in štirivrat­na. Prihodnji mesec (ali kakšen teden pozneje, vsekakor pa do konca četrtletja) bi lahko že spoznali štirivratnega fiata tipa, ki bo jeseni ravno tako dobil dve dodatni izvedbi, petvratno in karavansko. S kabrioletskim minijem boste že februarja iskali toplo sonce, ljubitelji poltovornjakov pa se bodo lahko zapeljali z novim nissanom NP300 navaro. Še preden bo marca na trgu ford focus RS, bodo pri tem avtomobilu začeli februarja prodajati bolje opremljeno in motorno nabrito izvedbo red oziroma black edition. Ford bo v istem mesecu začel ponujati še dva nova mondea – s štirikolesnim in hibridnim pogonom.

Na splošno bo februar v znamenju hibridov. Na trg namreč prihaja tudi priključni hibrid volkswagen passat GTE (v limuzinski in karavanski izvedbi), BMW namerava takrat začeti prodajo hibridnih 330e in 225xe, pri Lexusu pa bo kmalu naprodaj prenovljen športni terenec GS, katerega osnova je ravno tako hibridni pogon.

Pomlad

Z dvema zanimivima manjšima avtomobiloma, »aktivnim« hyun­daiem i20 active in DS 3, bomo vstopili v pomlad. Marca bodo za protiutež na voljo še trije veliki novi avtomobili: Mercedes-Benz bo predstavil paradnega konja, razred E, in zraven še največjega športnega terenca GLS, ob približno istem času pa boste pri Fordu lahko kupili novega poltovornjaškega rangerja.

Aprila se na slovenskih cestah obeta svojevrstna novost, to bo prvi Jaguarjev športni terenec F-pace. V isti razred, a ne nujno za isti krog kupcev, sodi tudi prenovljeni mitsubishi outlander, ki bo od aprila na voljo tudi kot priključni hibrid z oznako PHEV. Hibridni pogon bo takrat zaživel še v toyoti RAV4, bolj terenski pa bo postal audi A4, saj bo v salone prišla različica all­road. Slovenski avtomobil leta 2016, opel astra, bo takrat že naprodaj v karavanski izvedbi sports tourer, zanimiv pa bo vsekakor tudi range rover evoque cabriolet, najbrž edini avtomobil, ki ga je z odprto streho mogoče zapeljati v pol metra globoko vodo. Športni del ponudbe bodo v tistem času ozaljšali nova mazda MX-5, mercedes-benz SL in SLC ter porsche boxster, v ta okvir lahko pogojno umestimo še mercedes-benz S cabrio, medtem ko bo novi jaguar XJ razveselil predvsem ljubitelje prestižnih limuzin. Na slovenski trg čez dobra dva meseca prihajata še dve zanimivi japonski novosti: toyota prius (najprej kot običajen hibrid, ob koncu leta tudi kot priključni) in honda jazz.

Maj bo po številu novih avtomobilov precej manj bogat, a gre v vseh treh primerih za pomembne modele. Hyundai bo spet poskusil srečo z limuzinsko elantro, Volkswagen bo v mesecu ljubezni ponudil novega tiguana, Renault pa se s talismanom (limuzina in karavanski grand­tour) vrača v sred­nji avtomobilski razred. Morda bo v tem mesecu prišla na trg tudi prenovljena alfa romeo giullieta ali celo giulia, ki bo najprej naprodaj v športni izvedbi QV. Prav tako bodo prenovili fiata 500 sport.

Poletje

Da bodo najdaljši dnevi še bolj vroči, bo poskrbel BMW z junijskim začetkom prodaje kar treh modelov z magično črko M: X4 M40i, M2 cou­pe in M4 GTS. Mercedes-benz bo odgovoril bolj uglajeno, saj bo v salone pripeljal kabrioletsko različico razreda C ter prenovljena modela CLA in CLA shooting brake, Ford pa se bo podal v svet velikih športnih terencev z modelom edge.

Povsem drugim tipom kupcev so namenjeni trije manjši kombiji, citroën spacetourer, toyota proace in peugeot traveller, ki bodo na svojo tržno pot po Sloveniji krenili nekje v poletnih mesecih, vsi morda ne s potniško različico. Junija bo Peugeot prenovil križanca 2008, Audi mesec dni pozneje model A3, Toyota pa limuzinsko corollo. Pri Suzukiju bo julija stekla prodaja novega balena, skoraj hkrati pa bodo prenovili SX4 S-cross. Porsche macan bo dobil »samo« dvolitrski bencinski motor, ford mondeo pa se bo z izvedbo vignale počasi začel bosti s prestižnejšo (nemško) konkurenco. Toyota hilux bo tretja poltovornjaška novost letošnjega poletja, julija bo v salonih te japonske znamke že stal tudi prenovljeni športni GT86. Kot smetano na torti bo Jaguar začel prodajati štirikolesno različico modela XF.

Kakor se spodobi za počitniški avgust, bo takrat glede novosti precej mirno, saj se obetata le dve. Volks­wagen bo prenovil malega upa, tudi električna izvedba bo zraven, Hyundai pa bo v Slovenijo pripeljal novega hibrida, za katerega nam niso razodeli imena, a smo skoraj gotovi, da gre za ravnokar predstavljenega ioniqa – najprej v hibridni različici, kakšen mesec pozneje pa še v električni.

Čeprav se zdi, da bo novosti že do avgusta kar veliko, prve informacije kažejo, da bo jesen še bolj zanimiva. A o tem bomo pisali poleti, ko bo tudi bolj natančno znano, kaj in kdaj bo zares na voljo pri nas. Vsekakor pa velja, da je navedeni urnik bolj kot ne okviren in se lahko kakšna predstavitev zamakne tudi za kakšen mesec. Da le ne boste preveč nestrpno čakali ...

Prijavi sovražni govor