Airbnb ali umetnost iskanja sobe po internetu

 Najti dobro nastanitev v dobrem okolišu za dobro ceno v poplavi ponudbe sploh ni preprosto.
Objavljeno
26. januar 2016 19.43
Redakcija Trip
Redakcija Trip
Airbnb je – poleg poceni letalskih prevoznikov in razvoja spletnega nakupovanja – v zadnjih desetih letih revolucionarno spremenil potovanja za milijone ljudi. Po letu 2008 si je na spletni strani airbnb.com rezerviralo nastanitev več kot 60 milijonov ljudi. Ta hip je v ponudbi približno dva milijona nastanitvenih ponudb v 190 državah, številke pa naraščajo vsak dan.

Princip delovanja airbnb.com je preprost: povezovanje ljudi, ki bi radi oddali sobo v svojem domu ali celotno hišo, s popotniki, ki iščejo cenovno ugodno bivanje, pri tem pa bi se radi počutili kot domačini. Toda zadeve niso tako preproste. Čeprav na splošno velja, da je tovrstno iskanje nastanitve zanesljivo in cenovno ugodno, ni lahko najti natanko take sobe, kot jo potrebujemo, v tistem predelu mesta, ki nam je všeč, in za ceno, ki si jo lahko privoščimo.

Poznavalci svetujejo, naj se iskanja lotimo sistematično:

Predstavite se v dobri luči

Ne mislite, da ste samo vi tisti, ki tvegate z iskanjem sobe pri popolnem tujcu. Enako se počutijo gostitelji. Zato je pomembno, da napišete jasno predstavitev in uporabite »spodobno« fotografijo.

Pametno izberite okoliš

Glede na to, da se niste odločili za hotel, je smiselno, da izkoristite priložnost in si izberete takšen predel mesta, kjer boste imeli na dosegu roke vse, kar je za vas pomembno, denimo dobro kavarno za jutranjo kavo, park za džoging, trgovino za nakup hrane, javni transport v bližini … Raziščite, preučite vodnike, vprašajte prijatelje. V Rimu je, denimo, dobra izbira Via Trastevere.

Ožite izbiro

Nekatera najbolj priljubljena mesta imajo na airbnb tudi do 40.000 zadetkov. Uporabite filtre, s katerimi zožite izbiro, glede na to, denimo, ali ima stanovanje wi-fi, ali je do družin prijazno ipd. Zabeležite si tiste, ki so vam všeč, da jih ne boste vedno znova iskali. Morda se o vaši izbrani namestitvi nazadnje izkaže, da je ne morete dobiti v zaželenem terminu (čeprav je na airbnb označena kot prosta), in boste morali nadaljevati iskanje.

Preverite ceno

Upoštevajte, da oglaševana cena morda ni edini strošek. Žal se končna cena pokaže šele takrat, ko vnesete termin in število oseb. Večina gostiteljev zaračuna za čiščenje in za dodatne goste.

Natančno si oglejte ponudbo

Je na voljo prava postelja ali pograd? Imajo pri hiši mačko? Ali v hiši živi tudi gostitelj ali boste v njej sami? Preverite! Preberite mnenja drugih gostov in ocene. Iz teh lahko ugotovite, da javni prevoz v resnici ni tako blizu in da je dodatno ležišče le zofa v dnevni sobi. Posebno zanesljivi so gostitelji z oznako Superhosts, saj to pomeni, da so imeli v tekočem letu najmanj deset gostov, da redko odpovedo in imajo v najmanj 80 odstotkih oceno odlično (pet zvezdic).

Navežite stik z gostiteljem

Dokler niste povsem prepričani, ne pritisnite gumba za rezervacijo. Namesto tega kliknite »kontaktiraj gostitelje« in tako pri tistih namestitvah, ki so vam všeč, preverite, ali so na voljo, in vprašajte, če vas še kaj zanima.

Preverite politiko odpovedi

Svoje pristojbine airbnb v nobenem primeru ne vrača, o strogosti svoje politike odpovedi pa odločajo gostitelji. »Fleksibilna« pomeni, da lahko odpoveste en dan pred prihodom in dobite ves denar nazaj. »Zmerna« (moderate) vam povrne denar v primeru odpovedi pet dni prej, zatem pa ste upravičeni do polovičnega povračila minus strošek ene noči. Stroga (»strict«) pa pomeni 50-odstotno povračilo pri odpovedi sedem dni prej, kasneje pa ničesar.

Nekateri gostitelji ponujajo »instant book«, takojšnjo rezervacijo, ki je avtomatsko potrjena. To je praktično za odločitve tik pred zdajci. Paziti pa morate, da ne zamešate datuma, saj boste morali ponovno plačati pristojbino airbnb, če boste spreminjali datum.

Zagotovite si sobo

Ko ste zadovoljni z izbiro, potrdite rezervacijo in nakažite denar prek spletne strani ali aplikacije. Airbnb zadrži denar 24 ur od začetka rezervacije. Če je kaj narobe, navežite stik z njimi in pomagali vam bodo rešiti vaš problem. Pa še: airbnb ima tudi konkurenco, denimo housetrip.com in homeaway.co.uk. Seveda pa še vedno živi staro dobro kavčanje (couchsurfing), vse bolj priljubljena pa je tudi menjava hiš (homeexchange.com). R. T.