Alpe, ena najčudovitejših naravnih arhitektur

Regija, kamor se zgrinjajo množice iskat mir in stik z naravo. 11 novinarskih glav, 7 dni z javnim potniškim prevozom.

čet, 28.08.2014, 10:00
Alpska konvencija je mednarodni sporazum, ki si prizadeva za celovit trajnostni razvoj in varstvo naravnih ter kulturnih vrednot alpskega območja, sklenile pa so ga Avstrija, Francija, Italija, Monako, Nemčija, Liechtenstein, Slovenija in Švica ter Evropska unija.

Sestavljajo ga okvirna konvencija, protokoli in dve deklaraciji. V veljavo je stopil leta 1995, prispeva pa k ohranjanju kvalitet in posebnih značilnosti Alp, ne oziraje se na državne meje, ter spodbuja mednarodno sodelovanje.

***

Za več informacij o projektu We are Alps ter natančnem poteku trase in prevoznih sredstvih kliknite TUKAJ.

Vse se je začelo na trgu Convenzione (konvencija) na severu Italije, le nekaj kilometrov pred švicarsko mejo v Domodossoli, kjer smo se zbrali novinarji udeleženci projekta. Je ime zbornega mesta zgolj naključje ali izbrano namerno?

»We are Alps« je namreč projekt, ki ga že osmo leto zapored organizira Stalni sekretariat Alpske konvencije skupaj s partnerji. Do minute natančno začrtana pot je bila naslednja: Domodossola (I), Morbegno (I), Sondrio (I), Poschiavo (CH), prelaz Stelvio (I), Bolzano (I), Padaun (A) in Innsbruck (A).

Rdeča nit ture čez del alpskega loka je bil pogled v najrazličnejše oblike inovativnega gorskega oziroma hribovskega kmetijstva, spoznavanje uspešnih praks na območjih, ki imajo zaradi nadmorskih višin in naklonov omejene možnosti za razvoj, in prek novinarskega glasu dokazati, da se je v Alpah in čeznje mogoče premikati s sonaravnimi javnimi prevoznimi sredstvi ter ozaveščati o multilateralni pogodbi - Alpski konvenciji, ki je nekakšen skupni jezik Alp oziroma »alpske ustave«, ki ima od leta 1995 pravno podlago in razvoj v alpski regiji usmerja na podlagi skupne pogodbe.

Potovanje čez čudovite Alpe lahko nadaljujete s klikom na to povezavo spletne strani www.polet.si!

Povezane novice

Poletov recept: Božanski rigatoni
28. avgust ob 08:00
Hvala španskemu osvajalcu Hernanu Cortesu, da je v 15. stoletju iz Mehike v Evropo pripeljal zvezdo tokratnega recepta - paradižnik.
Prijavi sovražni govor