Bloomberg: Pozabite Hrvaško, obiščite Bled

Ameriški poslovni portal Bloomberg piše o petih destinacijah, ki jih priporočajo za obisk to poletje, med njimi tudi slovenski biser.
Fotografija: Blejski otok. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Blejski otok. FOTO: Dejan Javornik

Pozabite Hrvaško: Zakaj morate obiskati »pravi« Balkan je naslov članka, v katerem pišejo, da je Hrvaška v zadnjih letih postala zelo znana turistična destinacija, za kar obstaja dober razlog: Hrvaška ima več obale kot Francija in Portugalska skupaj in več otokov kot Maldivi. Vsakoletni obiskovalci povečajo populacijo Hrvaške za štirikrat.

Vendar pa je veliko število turistov sporno. Dubrovnik, najbolj oblegana hrvaška destinacija, tako kot Barcelona in Benetke razmišlja o omejitvi števila turistov, zato so pri Bloombergu opozorili na druge kraje v okolici, ki so prav tako lepi, a se še ne tare turistov in jih je po njihovem mnenju vredno obiskati.


Pet do sedm dni za Slovenijo


Kot kraj, najbolj primeren za turiste, so izpostavili Bled. »Medtem ko se večina regije peče v poletni vročini, je Slovenija bolj zmerna zaradi svojih jezer, z gozdovi pokritih gora. Ima tudi precej zanesljivo infrastrukturo in kakovostne nastanitve,« pišejo. Za obisk turisti po oceni portala potrebujejo pet do sedem dni, med kraji, ki jih morate videti, pa priporočajo dan ali dva v Ljubljani. Cerkvico na blejskem otočku, v ozadju pa gore, omenjajo kot enega najbolj znanih turističnih destinacij v Sloveniji. A okolica ponuja več kot le cerkvice in gradove; bližnji Triglavski narodni park ima skrivne slapove, jezera in kanjone, ki jih je vredno raziskati - izpostavljajo Vintgar.

Vožnja do Bohinjskega jezera ponuja priložnost za kajak in pohodništvo, če imate majhne otroke, pa pri Bloombergu priporočajo vožnjo z gondolo na Vogel, kar ponuja veličasten razgled na gore. Zamuditi ne smete še pohoda na Tromejo, kjer bodo otroci uživali, ko bodo lahko samo z nekaj koraki preskakovali med tremi državami. Kje prespati? Bloomberg omenja Vilo Bled, poletno rezidenco Tita.

​Portal med ostalimi biseri, ki so lahko alternativa obisku Hrvaške, omenja še nacionalni park Durmitor v Črni gori, Prokletije v Albaniji, Mostar v BiH ter bolgarsko prestolnico Sofijo.

Komentarji: