Digitalni grafiti namesto nesmiselnih čečkarij

Kakor nekoč na zidovih zvonika med digitalnimi sporočili prevladujejo priznanja ljubezni in pozivi k miru
Objavljeno
29. marec 2016 23.37
Afp
Afp
Časi čečkanja nesmiselnih napisov, kakršen je, denimo, »I woz here«, po zidovih zgodovinskih spomenikov v Firencah se iztekajo: vsi nadobudni vandali bodo zdaj namesto tega lahko pisali grafite z računalniško aplikacijo, njihova sporočila pa bodo shranjena za prihodnje generacije.

»Dobrodošli na Giottovem zvoniku!« piše na digitalnem tabličnem računalniku, namenjenem obiskovalcem, ki bi se radi povzpeli na gotski belo-zeleno-rožnat marmornati stolp, zgrajen po načrtih znamenitega italijanskega arhitekta. Stolp stoji ob enem od vogalov katedrale v tem toskanskem mestu. »Že stoletja varujemo arhitekturne mojstrovine in danes bomo začeli odstranjevati grafite z zidov zvonika. Če pa nam pustite virtualno sporočilo, ga bomo ohranili, prav tako kakor druge mojstrovine,« se glasi sporočilo.

Zidovi zvonika, ki je bil zgrajen v 14. stoletju in je zdaj del Unescove svetovne dediščine, so počečkani z milijoni sporočil. Ustvarili so jih ljudje, ki so se povzpeli po 400 stopnicah, da bi na vrhu uživali v izjemnih razgledih na strehe hiš, prekritih z rdečimi opekami. »Pred tremi meseci smo začeli čistiti zidove, česar ni še nikoli nihče počel, in vprašali smo se, kako bi lahko poskrbeli za to, da naše delo ne bi šlo v nič kmalu po tem, ko bi ga opravili,« je povedala Alice Filipponi, pristojna za družbena omrežja pri nepridobitni organizaciji Opera di Santa Maria del Fiore, ki skrbi za zaščito mnogih spomenikov v Firencah.

Najprej virtualna površina, nato virtualna barva

Arhitektka Beatrice Agostini, ki pri organizaciji vodi oddelek za restavriranje, je izjavila, da je bil zvonik »umazan in v izjemno slabem stanju«, saj so vse njegove dele – marmor, kamen, les in opeke – poškodovali grafiti. Filipponijeva je povedala, da »se je domislila aplikacije, ki bi omogočala obiskovalcu, da bi izbral površino (marmor ali les, denimo) ter barvo in orodje, ki bi ga rad uporabil (flomaster, čopič, razpršilo) in z njim napisal virtualno sporočilo ali narisal risbo«. Aplikacija, ki so jo poimenovali Autography in jo uporabnikom predstavili prejšnji teden, je prva tovrstna aplikacija, je povedala Filipponijeva ter dodala, da upa, da jim jo bo uspelo prodati tudi drugim turističnim krajem, ki imajo težave z uničevalci kulturne dediščine.

Že 700 osebnih čačk

Na prvem, tretjem in četrtem nadstropju stolpa so namestili tri digitalne tablične računalnike, sporočila pa so shranjena tudi na spletu (http://autography.operaduomo.firenze.it/). Že prvi teden so zbrali več kot 700 osebnih čačk. Prav tako kakor na zidovih zvonika, kjer so nekoč stali kipi kraljev in prerokov, tudi med sporočili na digitalnem zaslonu prevladujejo priznanja ljubezni, izrazi obupa zaradi nesrečne ljubezni in pozivi k miru, seveda pa ne manjka niti sporočil, kakršno je, denimo, »Pietro je bil tu«.

Sporočila bodo vsako leto natisnili in jih shranili v arhivih katedrale skupaj s pomembnimi zgodovinskimi dokumenti, med katerimi so odlok, s katerim so izbrali renesančnega oblikovalca Brunelleschija za graditelja katedrale, ali pa rojstni list Lise Gherardini, ki jo je Leonardo da Vinci menda uporabil kot model pri slikanju svoje Mone Lize.

»Obiskovalce smo hoteli ozavestiti o škodljivosti vandalizma, hkrati pa jim ponuditi možnost, da bodo za sabo pustili večni zapis o sebi in o tem, da so obiskali ta kraj, ne da bi pri tem poškodovali spomenik,« so zapisali predstavniki organizacije Opera.

Naslednja na vrsti katedrala

Grafiti – od smeškov do src in načečkanih imen – grenijo življenje restavratorjem, ki jih le stežka odstranjujejo. S čiščenjem zidov zvonika jim je uspelo odstraniti večino čečkarij, ustvarjenih s pisali ali čopiči, vendar so kljub vsemu trudu še vedno vidne besede, vrezane v kamen. Odločni konservatorji se bodo kljub temu s svojimi ščetkami prihodnje leto lotili še katedrale – največje tovrstne opečnate stavbe, ki je bila kdaj zgrajena – in tudi tam namestili tablične računalnike z aplikacijo Autography.