Do gostov s pohorsko ustrežljivostjo

Rogla je najbolje obiskano slovensko smučišče – S Termami Zreče ponuja več kot le smučanje in namakanje v toplicah

sre, 13.01.2016, 21:00

 

Vrhunski šport

Rogla ima status olimpijskega športnega centra za deskanje na snegu, smučanje prostega sloga, gorsko in bmx-kolesarstvo ter tek na smučeh, Terme Zreče pa za košarko, rokoborbo in rokomet. So tudi priljubljena destinacija za priprave domačih in tujih vrhunskih športnikov. Na Rogli so nogometni stadion z atletsko stezo, športna dvorana, igrišča za rokomet, košarko, tenis, squash, odbojko, badminton, dvorana za gimnastiko, fitnes, plezalna stena ter višinske sobe za bivanje športnikov. Za priprave pri njih se vsako leto odloči tudi po 120 vrhunskih ekip športnikov.

 

Hoteli in koče

Na Rogli in v Termah Zreče je 1100 turističnih postelj, od tega je na Rogli v hotelih Planja in Natura (4 zvezdice), hotelih Rogla, Brinje, bungalovih Rogla, Gaber, Macesen in Koči na Jurgovem (3 zvezdice) ter v Koči na Pesku in Mladinskem prenočišču Jelka 550 ležišč, v Termah Zreče pa je hotelih Atrij in Vital (4 zvezdice), hotelih Klasik, Medico in Vilah Terme Zreče (3 zvezdice) pa 450 ležišč. K temu velja prišteti še številne turistične in izletniške kmetije, sobe in apartmaje drugih ponudnikov.

 

Okusi Rogle

Okusi Rogle so blagovna znamka, pod katero ohranjajo kulinarično tradicijo Zreškega Pohorja, združujejo pa lokalne ponudnike gostinskih storitev in med 15 do 20 pridelovalcev oziroma dobaviteljev hrane iz Dravinjske doline in tega dela Pohorja. Z znakom kakovosti Okusov Rogle se ponaša sedem značilnih jedi in sicer pohorska bunka, pohorski lonec, zidana potica, gobova juha, štruklji v župi in pečeni štruklji ter olbič ali pohorski žganci.

 

Pohodništvo

Poleti je zreški del Pohorja prepreden z dobro označenimi kolesarskimi potmi in seveda planinskimi potmi in smermi, tudi pozimi pa je urejena nekaj manj kot dva kilometra dolga krožna zimska pohodna pot v smeri proti šotnemu barju na Lovrenških jezerih. Sprehajalne poti so gostom na voljo vse leto, pozimi pa je zanimiv sprehod do razglednega stolpa (1515 m) ali do Koče na Pesku, od koder je le dober streljaj do spodnje postaje sedežnice Mašinžaga, s katero se je mogoče prepeljati nazaj na vrh Rogle.

 

Smučanje

Na Rogli obiskovalcem in kupcem kart, tudi sezonskih, jamčijo najmanj sto smučarskih in deskarskih dni na smučiščih z naravnim in tehničnim snegom, od četrtka do nedelje pa tudi nočno smuko na osvetljenih smučiščih Košuta in Jasna. Rogelska smučišča so razpredena po okoli 100 hektarih, proge pa so vseh zahtevnostnih stopenj. Imajo 11 vlečnic in 2 štirisedežnici ter več deset kilometrov urejenih prog za smučarje tekače. Ob Mašin Žagi je urejen tudi Fun parku Rogla - poligon za deskarje in free style smučarje. Vso zimo deluje na Rogli Šola snežnih športov Intersport, vso opremo, od smuči do oblačil, pa si je mogoče izposoditi.

 

Tek na smučeh

Pri Hotelu Natura je v okviru tekaškega centra Rogla urejena tekaška startno ciljna arena, od nje pa vodijo tekaške proge različnih dolžin in težavnosti, ki jih dvakrat dnevno urejajo za prosti ali klasični. Proge so krožne in dolge med 1,5 do 7,5 kilometra. Poligon priporočajo za učenje in vadbo začetnikov. Vsi uporabniki prog morajo kupiti tekaško karto, a če so že kupili smučarsko karto, ta velja tudi za tek.

 

Terme

Rogla je zaradi blagodejnosti pohorskega višinskega podnebja uradno priznano klimatsko zdravilišče, Terme Zreče pa so poleg siceršnjih gostov namenjene tudi zdraviliškemu turizmu. V Medico centru Term Zreče delujejo zdravniki in zdravstveno osebje ter ponujajo klasično zdraviliško in rehabilitacijsko oskrbo za gibalne težave za goste z napotnicami , poleg tega pa je v centru še 15 samoplačniških specialističnih ambulant z zdravniki iz vse Slovenije.

 

Velnes

V Termah Zreče je ob notranjih in zunanjih termalnih bazenih velik kompleks za sproščanje, imenovan Idila Wellness & Spa center, v katerem ponujajo tudi tajsko masažo. Ob tem so v termah zgradili Savno vas, pet hišic s finskimi savnami, ki jim pravijo kar pohorske savne s travniškimi zelišči. Na Rogli pa sta v hotelih Natura in Planja še gorska velnes centra s savnami , masažami, nego telesa tudi s pohorskimi zelišči in šoto ter različne kopeli. V Planji je tudi bazen.

Topla zima ni v prid žičničarjem in turističnim delavcem. »Na Rogli nam je kljub temu uspelo sezono začeti 28. novembra. Odtlej sodelavci brez pritoževanja delajo vse noči in zasnežujejo ter utrjujejo smučišča,« pravi Barbara Soršak, direktorica Uniturja, turističnega dela zreškega Uniorja.


Turistična destinacija Rogla s Termami Zreče občasno in po krivici ostaja nekoliko zapostavljena. A med domačimi in tujimi obiskovalci, ki so jo kdaj obiskali, se dober glas očitno vztrajno širi. To potrjujejo podatki o rekordnem obisku. Prejšnjo zimo so na Rogli, tudi zaradi ugodnih snežnih razmer, sklenili šele 9. aprila. Imeli so 118 smučarskih dni in našteli 180.000 smučarjev, kar je največ med domačimi smučišči. Obiskalo jih je kar 16 odstotkov več smučarjev kot v zimi pred tem. Tudi hoteli in koče na Rogli in v Termah Zreče so bili lansko zimo zasedeni od 80- do 85-odstotno, imeli so skoraj 80.000 prenočitev. »Na to smo v Uniturju zelo ponosni,« poudarja Soršakova in zatrjuje, da se zaveda tudi, koliko pomenita prijazna beseda in nasmeh.

Pozneje, ko za konec dneva na Rogli stopimo v hotel Natura na kavo, nas res sprejme prijazna uslužbenka in šele na našo pobudo se zaplete v kratek pogovor. Kakor velika večina zaposlenih v zreškem turizmu je domačinka, na delo prihaja z bližnjega Skomarja. Ko omenimo, da je hotel lep in urejen, pritrdi, da to opazijo mnogi gostje.

V zimi 2014/15 so na Rogli prihodke povečali za dvanajst odstotkov, dober obisk se je nadaljeval vse leto 2015. »Lani smo imeli na Rogli šest odstotkov, v Termah Zreče pa dva odstotka več prenočitev. Ohranili smo število prenočitev domačih gostov in povečali število tujih, kar je posebej spodbudno,« pravi direktorica Uniturja. Finančnih težav nimajo; prihodke so leta 2015 povečali za osem odstotkov ali za 1,34 milijona evrov.

Pristni okusi Rogle

»Za uspešno se je pokazala tudi prilagoditev gostinske ponudbe na Rogli temu, kakšni gostje obiskujejo posamezne koče in gostinske objekte na smučiščih. Ob smučiščih, ki so namenjena družinam z majhnimi otroki, je ponudba prilagojena najmlajšim, drugje, kjer se zadržujejo izkušeni smučarji, so na voljo regionalni pridelki in kuhinja – takšna restavracija je v koči na Jurgovem. Tam ponujamo lokalno hrano pod blagovno znamko Okusi Rogle. Na Koči na Pesku s planinskim vzdušjem, ki jo imamo v najemu od Planinskega društva Oplotnica, pa imamo naše tipične jedi,« opisuje sogovornica povečanje prihodkov tudi pri zunajpenzionskih prihodkih. Izbira za vsak okus sega od vrhunske kulinarike v hotelih ter domačnosti – sredi hotelov Rogla in Planja, v katerih jedru so ohranili nekdanjo kočo pod planoto Planja, jo poimenovali Stara koča in v kamin naložili polena – do picerije ob zgornji postaji sedežnice Planja.

Njihovi zaposleni so uspešni tudi na tekmovanjih; na lanskem gostinsko-turističnem zboru v Novi Gorici so dobili srebrna priznanja za vinskega svetovalca, za jedi v kotličku, združena ekipa Rogle in Term Zreče pa še za pripravo in postrežbo slavnostnega menija. Ob predjedi, sladici in vinih so za glavno jed pripravili popečene telečje ličnice, polento s tartufato, peno zelene, rdeče pese in medu, maslo telečjega mozga, timijanovo omako, ocvrt list žajblja in slanino ...

Preprostejša značilna jed, pohorski lonec, za katerega so pred desetletjem vedeli le domačini, pa je prav zaradi prizadevanj pohorskih turističnih zanesenjakov postal slovenska značilnost. Južni del pohorskega pogorja z Roglo se razprostira tam, kjer so lahko skupaj trčile narodne jedi na žlico. Zato pohorski lonec združuje tri vrste mesa kakor bograč, ješprenj iz ričeta ter gobe iz gobove juhe pa seveda Slovencem tako ljub krompir ...

Pohorski sklad narave

Na pobudo Uniturja v tem delu Pohorja skrbijo tudi za naravo. Leta 2009 so spodbudili ustanovitev sklada za naravo Pohorja, h kateremu sta pristopila zreška občina in republiški zavod za varstvo narave. Na Rogli od vsake prodane smučarske vozovnice v sklad odštejejo cent, od prodanih vozovnic za tekaške proge pa deset odstotkov vrednosti. »Želimo si sodelovati pri naravovarstvenem ozaveščanju in trajnostnem odnosu do okolja,« pojasnjuje Barbara Soršak. S strokovno pomočjo zavoda za varstvo narave so doslej s sredstvi sklada na Rogli postavili informacijske in označevalne table in v enem izmed hotelov uredili informacijsko sobo, vsako poletje pa pripravijo otroški tabor z naravovarstvenimi vsebinami. S fotografskim natečajem spodbujajo k spremljanju Pohorja v vseh letnih časih, potem izdajo koledar in natisnejo razglednice. Letos bodo s pomočjo sklada prenovili Škratovo učno pot tako, da bo pohodnikom približala pohorsko naravo.

Soršakova pravi, da bi lahko imeli tudi več turističnih postelj, a zadnja leta investicijam niso bila naklonjena. Zato so se odločili za strategijo poudarjenega prilagajanja ponudbe željam gostov.

Zabavno dričanje

Opredelili so se za družinsko smučišče in tako so letos na smučišče Uniorček začeli postavljati športni park za učenje snežnih športov za otroke in smučarje z gibalnimi težavami. Na smučišče so postavili pravljične figure in zanimive prepreke, vrtiljak in tekoči trak namesto vlečnice. Komur je to premalo, pa se lahko tudi sredi zime med zasneženimi smrekami spusti po jeklenem sankališču Zlodejevo pod hoteloma Planja in Rogla ter izkusi še malo adrenalina. Ko si ogledujemo sankališče, se dogajajo značilni prizori: najprej v sanke z otrokom sede poglavar družine, za njim se opogumi mati, v drugem krogu pa se otroci že vozijo sami in skrbni upravitelj sankališča jih zadržuje: »Malo bomo še počakali, preden vas spustim na progo, vaša mamica pred vami močno zavira.«

Čeprav na Rogli zadnja leta niso gradili, kolikor bi želeli, jim je uspelo odpreti nov športni hotel Natura. V bližnji prihodnosti načrtujejo tudi obnovo hotelov Planja in Rogla. Za zdaj ostajajo pri reku, da je najboljši gost zadovoljen gost, in se s pohorsko ustrežljivostjo posvečajo predvsem ugodju obiskovalcev.

Prijavi sovražni govor