Frančišek: Bil sem na psihoanalizi

Papež je priznal, da se je v času, ko je moral razjasniti določene stvari, zatekel po pomoč k judovski psihoanalitičarki.
Objavljeno
02. september 2017 20.32
Be. B., STA
Be. B., STA

»Bila je zelo dobra, zelo profesionalna. To mi je zelo pomagalo v trenutku življenja, ko sem moral razjasniti določene stvari,« je papež Frančišek povedal za knjigo z naslovom Papež Frančišek: Politika in družba, ki bo izšla prihodnji teden v Franciji.

Knjigo je napisal znani sociolog Dominique Wolton na podlagi 12 poglobljenih pogovorov s papežem od februarja lani.

Terapija pri psihoanalitičarki

Na pogovore je hodil k njej šest mesecev, ko je bil star 42 let. »Nato pa me je nekega dne, ko je umirala, poklicala. Ne da ji podelim zakramente, saj je bila Judinja, ampak za spiritualni dialog,« navaja nemška tiskovna ahencija dpa. Nekaj odlomkov iz knjige so namreč že objavili objavili francoski mediji, med drugim tudi katoliški časnik La Croix.

Težko obodbje vojaškega režima

Ko je potekala omenjena terapija, se je pisalo leto 1978 oziroma 1979 in njegova rodna Argentina je bila pod vojaškim režimom, Frančišek, takrat še z imenom Jorge Mario Bergoglio, pa je zaključeval svoj mandat predstojnika jezuitov. Nekateri so ga obtoževali sodelovanja z režimom, zato je bilo to zanj zelo težko obdobje.