Indonezijska vlada želi prepovedati homoseksualne čustvenčke

»Ponudniki storitev morajo spoštovati kulturo dežel, v katerih imajo veliko število uporabnikov,« zahteva indonezijsko ministrstvo za informiranje.
Objavljeno
12. februar 2016 13.04
M. Gr.
M. Gr.

Zavest, da morajo enake pravice kakor heteroseksualni pari uživati tudi istospolno usmerjene partnerske zveze, počasi pronica v vse pore družbe. Vendar to širjenje ne poteka v vseh delih sveta enako hitro in kajpak tudi ne brez nasprotovanj in odporov. Najnovejši primer tega so oblasti v Indoneziji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Poleg klasične tudi homoseksualna družina

Prepričanje, da imajo drugače spolno usmerjeni enake pravice in da zaradi svoje spolne usmerjenosti ne smejo biti prikrajšani ali diskriminirani, je nazadnje prodrlo tudi na področje čustvenčkov, to je, z emocijami prežetih podobic (s tujko: emoji), ki si jih izmenjujejo uporabniki sporočilnih aplikacij. Uporabljajo jih, da bi z eno podobico izrazili tisto, za kar bi sicer potrebovali več besed ali celo stavkov.

Sporočilna aplikacija WhatsApp je zato uvedla podobice družin, med katere pa ni uvrstila samo klasično, tradicionalno družino, ki jo sestavljajo oče, mati in dva otroka, ampak je ponudnikom dala možnost, da med ponujenimi podobami družine izberejo tudi družine z dvema materama in dvema otrokoma oziroma dvema očetoma in dvema otrokoma. Enako so ravnali tudi nekateri drugi ponudniki sporočilnih aplikacij, na primer Line.

Ta novost je zdaj trčila ob svoje meje, natančneje, ob namero in odločenost indonezijske vlade, da na svojem teritoriju ne dovoli uporabe homoseksualnih čustvenčkov. Podobice, ki predstavljajo homoseksualne družine, po mnenju indonezijskih oblasti ne sodijo na zaslone pametnih telefonov, s katerimi se sporazumevajo indonezijski državljani.

Spoštovanje kulture ali človekove pravice

Zaradi homoseksualnih čustvenčkov naj bi se, zatrjujejo indijske oblasti, pritoževali uporabniki sporočilnih aplikacij WhatsApp in Line, zato je vlada od obeh ponudnikov zahtevala, naj onemogočita njihovo uporabo. Kot je namreč pojasnil eden od predstavnikov ministrstva za informiranje, morajo »ponudniki storitev spoštovati kulturo dežel, v katerih imajo veliko število uporabnikov.«

Sporočilna aplikacija Line se je že uklonila zahtevi indonezijske vlade in iz nabora razpoložljivih čustvenčkov odstranila tiste s homoseksualno vsebino. Zdaj ministrstvo za informiranje zahteva, da enako stori tudi WhatsApp.

Indonezija je država z največ muslimanskega prebivalstva na svetu. Homoseksualnost v Indoneziji sicer ni kazniva, toda večina prebivalstva goji konzervativna prepričanja in ji ni naklonjena. Komaj januarja je indonezijski  minister za znanost Mohamed Nasir pozval k temu, da se LGBT skupinam ne dovoli delovanja na univerzi. Po njegovem prepričanju naj bi homoseksualci sicer uživali državljanske pravice, vendar se ne bi smeli javno izpostavljati.

Ravnanje indonezijske oblasti utegne pri marsikom sprožiti ogorčenje ali izzvati posmeh. A v svojem ravnanju niso osamljene. Lani so ruske oblasti razmišljale, da bi se zatekle k dejanjem podobne vrste in ukrepale zoper podjetje Apple, češ da s homoseksualnimi čustvenčki nezakonito pospešuje razmah homoseksualnosti.