Kanadski premier znova v ringu

Pred petimi leti je slavil v dobrodelnem boksarskem dvoboju, ki se je izkazal za eno od prelomnic v njegovi politični karieri.
Objavljeno
26. avgust 2017 10.58
Ju. K.
Ju. K.

Fizično obračunavanje v politiki nima kaj iskati, razen če udarci padajo v dobrodelne namene, kot se je zgodilo v sredo v Montrealu,­ ko je v boksarski ring stopilo 17 kanadskih politikov in znanih oseb, da bi zbrali čim več denarja za pomoč lokalnim otrokom v stiski. Pridružil se jim je tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki si je med podobno dobrodelno boksarsko preizkušnjo pred petimi leti precej razširil krog podpornikov.

Takrat 40-letni liberalni poslanec iz Quebeca je v dvoboju, ki ga je v živo predvajala kanadska televizija, proti pričakovanjem premagal tri leta mlajšega konservativnega senatorja Patricka Brazeauja, s čimer si je zagotovil dobršno mero publicitete, ki mu je manj kot leto dni kasneje pomagala v tekmi za voditelja liberalne stranke. Dve leti zatem je zmagal na volitvah.

Od takrat se Trudeau izogiba javnih boksarskih nastopov. »Zdaj sem premier, moram biti odgovoren in dostojen,« je v šali obrazložil svojo odločitev, da bo med prireditvijo prevzel vlogo trenerja. V intervjuju za Montreal Gazette je pojasnil, da se je ravnal po navodilih soproge Sophie Grégoire Trudeau. »Rekla mi je, da nocoj niti pod razno ne smem storiti treh stvari: preklinjati, sleči majice ali boksati.« Triindvajsetemu kanadskemu premieru ni preostalo drugega, kot da je ves večer bodril tekmovalce in jim dajal nasvete, med drugim ministrici za kanadsko dediščino Mélanie Joly, ministru za okolje Davidu Heurtelu in pobudniku prireditve Aliju Nestorju, ki poskuša s svojo dejavnostjo spodbujati mlade, da končajo šolanje in storijo čim več za lastno opolnomočenje.

Nestor in premier sta stara znanca, spoznala sta se pred osmimi leti, še preden je bil Trudeau prvič izvoljen v parlament. Nestor ga je pripravil na dvoboj z Brazeau­jem in s tem, ne vedoč, da trenira prihodnjega kanadskega premiera, spremenil tok kanadske zgodovine.