Lenarčič poletel čez Atlantik

Odhod je bil predviden včeraj, vendar so ga prestavili za en dan. Pristal bo čez slabih 18. ur.
Objavljeno
28. marec 2016 12.20
Pi. K.
Pi. K.

Matevž Lenarčič, ki z ultralahkih letalom potuje okoli sveta, je pravkar poletel z Zelenortskih otokov proti in šiba čez Atlantik. Čez predvidoma slabih 18 ur bo pristal na Martiniku. Odhod je bil predviden včeraj, vendar so ga prestavili za en dan.

Ker je etapa čez Atlantik zelo dolga, je moral letalo precej napolniti z gorivom in zaradi varnosti bo počakal do prve svetlobe in vzletel ob sončnem vzhodu.

Glede na zahtevnost etape je vreme relativno ugodno, le veter na visini 3000 metrov, kjer je želel leteti, ni najboljši. Prvo polovico poti bo zato moral leteti na višini 1500 m do 2000 m nad morjem, kjer je trenutno veter najugodnejši in piha v rep letala, da mu bo pomagal vzdrževati željeno hitrost letala glede na zemljo.

Andrej Velkavrh je včeraj njegovi ekipi pomagal z interpretacijo vremenskih kart čez Atlantik: Zapisal je: »Veter na okoli 1500 m nadmorske višien naj bi bil 10-15m/s, vzhodnik do severovzhodnik. Blizu Martiniqua zna bit okrepljen veter pri tleh! Malo turbulence zaradi termike predvsem na zadnji tretjini poti, a šibke. Več nizke oblačnosti do okoli 2000 m v zadnji tretjini poti, model daje tako modelsko nizko oblačnost kot tudi povišano relativno vlago na nivoju okoli 1400 m, kar pomeni dokaj verjetne oblačne sloje, tudi v nižjih plasteh, na okoli 800 m nadmorske višine in to od polovice poti naprej.«