Najčistejša vas v Indiji si želi ohraniti svoj mir

Do leta 2003 v odmaknjeni vasici Mavlinong s približno petsto prebivalci skorajda niso poznali turistov

AFP
čet, 10.03.2016, 18:00

V vasici Mavlinong, ki leži daleč na severovzhodu države, je plastika prepovedana, brezhibno čiste ulice obdajajo gredice z rožami. Res pa je, da ima sloves najčistejše vasi v Indiji tako dobre kot slabe plati.

Do leta 2003 v tej odmaknjeni vasici s približno petsto prebivalci, ki leži visoko v gorah države Megalaja, skorajda niso poznali turistov. Cest ni bilo in do vasi je bilo mogoče priti edino peš. Vas Mavlinong, v kateri živijo pripadniki plemena Khasi, je znana po tem, da je ena redkih matrilinijskih skupnosti, v katerih se premoženje prenaša z matere na najmlajšo hčer, otroci pa imajo materin priimek.

Čistijo vsak dan

To je zagotovo svojevrstna zanimivost, vendar pa je vas v zadnjih nekaj letih postala znana zaradi nečesa drugega – zaradi brezhibne čistoče, po kateri se močno razlikuje od hrupnih in umazanih indijskih mest. Na vsakem vogalu stojijo smetnjaki iz bambusa, prostovoljci redno pometajo ulice, veliki napisi pa obiskovalce opozarjajo, naj plastično embalažo čim prej odvržejo v smetnjake. Puščanje smeti po ulicah je strogo prepovedano. »Vsak dan čistimo, ker so nas naši stari starši in nasploh predniki naučili, da je treba skrbno čistiti vas in vso okolico, saj je to dobro za naše zdravje,« pravi Baniar Mavroh, najstnica, ki sedi pred vhodom v majhno, a brezhibno čisto družinsko hišo. Potem ko so do te odmaknjene vasi pred dvanajstimi leti zgradili prvo cesto, je novinar potopisne revije Discover India napisal članek, v katerem je naselje razglasil za najčistejšo vas v Indiji. In število njenih obiskovalcev se je čez noč silovito povečalo. Na vrhuncu sezone jih obišče 250 turistov na dan, kar je za vas s 500 prebivalci v resnici veliko. Res pa je, da je tukajšnjim prebivalcem sloves najčistejše vasi prinesel tudi nekaj težav. »Zdaj imamo tukaj zvočno onesnaževanje. Govoril sem z vaškim svetom in ta je že poslal prošnjo vladi, naj daleč stran od naše vasi zgradi novo parkirišče,« pravi 51-letni lastnik gostišča Rišot Kongthohrem.

Dipak Lalu, nekdanji funkcionar Turističnega razvojnega foruma Megalaje, je v začetnih letih razvoja turizma v vasi deloval kot svetovalec, zdaj pa se boji, da bo vse večji pritok turistov močno vplival na življenje tukajšnjih prebivalcev. »V vasi ni več zasebnosti. Ženska pere perilo, turisti pa jo fotografirajo. Nekdaj so bili ljudje tukaj tesno povezani v skupnost, te vezi pa zdaj vse bolj popuščajo,« pravi Dipak Lalu.

Čista Indija

Skrb za higieno se je v Mavlinongu začela pred približno 130 leti, ko je tukajšnje kraje prizadela kolera. V vasi ni bilo ne zdravnikov ne zdravstvenih pripomočkov, tako da je bila čistoča ključnega pomena za zaustavitev širjenja bolezni. »Krščanski misijonarji so naše prednike podučili: pred boleznijo se lahko zaščitite zgolj z vzdrževanjem brezhibno čistih domov, hrane, okolja, vasi in tudi svojih teles,« je povedal Kongthohrem.

V vasi še vedno dosledno ohranjajo čistočo, pri čemer so naredili še en korak naprej oziroma dosegli še eno ključno izboljšavo. Odpravili so opravljanje potrebe na prostem – kar je na indijskem podeželju sicer nekaj povsem običajnega – in zgradili stranišča v vseh 95 hišah, kolikor jih je v vasi.

Skrbne vaščane je v eni od septembrskih radijskih oddaj pohvalil tudi predsednik vlade Narendra Modi, ki je v duhu kampanje Čista Indija pozval Indijce, naj si prizadevajo, da bi se sčasoma razblinila slika Indije kot dežele, katere avtomobilske ceste in kulturni spomeniki so prekriti s smetmi. »Bil sem navdušen, ko sem izvedel, da v daljni severovzhodni državi Megalaja obstaja vas, kjer že leta skrbno vzdržujejo čistočo,« je dejal Modi. V vasi so nadvse ponosni na svoje dosežke, vendar so mnogi prepričani, da bo treba omejiti število obiskovalcev in s tem poskrbeti za nadaljnje normalno življenje tukajšnjih prebivalcev. »Morali se bodo naučiti, da bodo začeli omejevati število turistov in jih, če bo treba, tudi zavračati,« pravi strokovnjak za turizem Dipak Lalu.

Prijavi sovražni govor