Sedem skritih kotičkov Rima

Med najlepšimi je manj znana bazilika svetega Lovrenca zunaj obzidja.
Objavljeno
15. marec 2016 22.42
R. T.
R. T.
Rim je eden najbolj obiskanih turističnih krajev na svetu, njegove znamenitosti si vsako leto ogleda na milijone obiskovalcev. A prav zato, ker je mesto tako bogato z muzeji, cerkvami, vrtovi, fontanami ..., je mogoče pobegniti množicam. Predstavljamo sedem možnosti.

Osamljena bazilika

Bazilika svetega Petra sprejme do 20.000 obiskovalcev na dan, pa čeprav še zdaleč ni edina osupljiva bazilika v Rimu. Ravno tako čudovita je, denimo, bazilika svetega Pavla zunaj obzidja, ki je sicer nekoliko oddaljena od središča, a še vedno tretja največja. V mogočni stavbi, ki je bila zgrajena že v 4. stoletju, v 19. pa obnovljena po požaru, se prav lahko zgodi, da je turist v njej popolnoma sam. Druga krasna je bazilika svetega Lovrenca zunaj obzidja, po mnenju mnogih celo najlepša in najprijetnejša cerkev v Rimu.

Nebeški vrtovi

Za vse tiste, ki iščejo skrivnostni prostor v bližini Petrove bazilike, so kot nalašč vatikanski vrtovi, za katerih ogled se je treba vnaprej napovedati. Vrtovi, ki spominjajo na tistega iz Alice v čudežni deželi, so polni simetričnih oblik in zavitih poti.

Baročni zaklad

Medtem ko se horde turistov gnetejo okoli Španskih stopnic, se je bolje sprehoditi na drugo stran Tibere in obiskati malo znani Museo Missionario di Propaganda Fide. V zgradbi, ki sta jo načrtovala baročna mojstra Bernini in Borromini, so zakladi, ki so jih iz daljnih dežel prinesli misijonarji.

Poceni testenine

Poceni in okusno kosilo je mogoče dobiti v trgovinici Pastificio (Via della Croce). Odprto je od ponedeljka do sobote od enih do treh popoldne, kosilo pa stane štiri evre.

Najboljši tiramisu

V bližini Vie della Croce je še en legendarni prostor, ki ga turisti redko odkrijejo, to je Bar Pompi. V njem je mogoče dobiti najboljši tiramisu v mestu, prepoznati pa ga je zelo lahko: pred njim je množica domačinov, ki se stiskajo ob priljubljeni sladici.

Sanjski sladoled

Tisti, ki imajo raje sladoled, naj gredo k mojstru Claudiu Torcèju, ki ima manj znano slaščičarno Aventino. Ta prostor je v vodnikih menda redkeje omenjan, vendar domačini prisegajo, da je sladoled tam najboljši. Vsekakor pa je poln inovativnih okusov – od zelene, korenja do gorgonzole.

Dolce vita

Množicam, ki se ponavadi gnetejo v okolici Vatikana, se je mogoče izogniti z izletom na hrib Gianicolo, kjer je prijeten lokal Il Baretto, opremljen v slogu vintage in s krasnim razgledom na okolico. Če kje, potem je tu mogoče zaužiti sladko življenje sodobnega Rima.