Svet so ljudje: Umrl je Abe Vigoda, tokrat zares

Leta 1970 je nastopil v terlevizijski seriji Barney Miller, prepoznaven pa je postal po vlogi gangsterja v Botru leta 1972.
Objavljeno
27. januar 2016 17.28
Smilja Štravs
Smilja Štravs
V starosti 94 let je ameriški igralec Abe Vigoda, igralec, ki je slovel zaradi svojih črnih »žalostnih oči«, čeprav, kot je povedala njegova hči Carol Vigoda Fuchs, niti dneva v svojem življenju ni bil bolan, in tudi umrl je mirno, v spanju. Leta 1970 je nastopil v terlevizijski seriji Barney Miller, prepoznaven pa je postal po vlogi spletkarskega gangsterja (Salvatore Tessio) v Botru leta 1972. Rodil se je v Brooklynu v New Yorku kot sin ruskih imigrantov judovskega porekla. Najprej se je preživljal s stranskimi vlogami v newyorških gledališčih in na televiziji, dokler mu ni sreča prišla naproti v podobi Francisa Forda Coppole, ki ga je izbral za vlogo v kultnem prvem delu Botra. Nastopil je kot zahrbtni Sal Tessio, star prijatelj Vita Corleoneja (Marlon Brando), ki spletkari, kako bi se zavihtel na čelo družine. Silni uspeh Botra in njegovega nadaljevanja (v njem je nastopil v spominskem preblisku) je Abeju prinesel vrsto novih vlog, čeprav predvsem negativcev.

Američanom se je zelo priljubil tudi v komični vlogi, ko je v letih 1975 in 1977 s Halom Lindenom nastopal v detektivski nadaljevanki Barney Miller. Novinarjem je v intervjujih rad pripovedoval, kako je dobil vlogo detektiva Fisha. Nekega dne ga je agent poklical, ko se je ravno vrnil s teka in mu naročil, naj se nemudoma zglasi pri Dannyju Arnoldu, producentu nove serije. Na sestanek je prišel utrujen in nestuširan in producent je dejal, da je videti, kot da ima hemeroide. »Pa kaj ste – zdravnik ali producent?« je odvrnil Vigoda in takoj dobil vlogo. V resnici je bil starejši detektiv Fish tik pred upokojitvijo glavni razlog za priljubljenost serije.

Obdržal se je kot priljubljen karakterni igralec, med drugim je nastopil v filmih Cannonball Run II, North, Glej kdo se oglaša (1989), Sugar Hill (1993), Underworld (1996) in Joe proti vulkanu (1990). Ena od njegovih zadnjih vlog je bila v reklami za Snickers, ki so jo leta 2010 predvajali v oglasih med Super Bowlom in v kateri je nastopila tudi Betty White.

Leta 1982 je revija People objavila novico o igralčevi smrti. Živi Vigoda se je odzval s humorjem: v reviji Variety je zakupil oglas in objavil fotografijo sebe, kako sedi v krsti s »sporno« številko revije v rokah. David Letterman in Conan O’Brien sta igralca vabila v svoja večerna šova, da sta dokazala, da je še živ, pojavila pa se je tudi spletna stran, ki je stalno sledila njegovemu »statusu«. Dočakal je 94 let in tako za 34 let preživel lažno poročilo o svoji smrti, ki je iz njega naredilo kultno figuro.