Svet so ljudje: Dylanov arhiv prvič na vpogled

Glasbenik vesel, da bodo njegovi osebni predmeti končali v Tulsi, shranjeni poleg arhiva enega njegovih največjih glasbenih vzornikov.
Objavljeno
03. marec 2016 17.00
Ju. K.
Ju. K.

Tulsa -- Muzeji so v preteklosti odšteli na milijone dolarjev za zasebne arhive popularnih glasbenikov in skupin. Z njihovo pomočjo je javnost dobila vpogled v življenja rokovskih zvezd, kot so bili Beatli in Rolling Stonesi, in na ta način bolj podrobno spoznala ustvarjalni proces, ki je bil pogosto temelj njihovega uspeha.

Nekatere glasbene legende so bile glede razkrivanja svojih zbirk v zadnjih desetletjih bolj zadržane. Tudi Bob Dylan, eden najbolj znanih rokovskih introvertirancev, ki je ta teden potrdil, da je njegov obsežen osebni arhiv, sestavljen iz več kot 6000 predmetov in dokumentov, dobil nov dom.

Od originalnega lastnika sta ga namreč odkupila Univerza v Tulsi in zasebna fundacija Georgea Kaiserja, ki se ukvarja z dobrodelno dejavnostjo. Ena največjih izobraževalnih institucij v ameriški zvezni državi Oklahoma bo Dylanove osebne predmete, med drugim večje število rokopisov in origalne studijske posnetke, ponudila na vpogled raziskovalcem in jih razstavila v različnih ekshibicijah, tako da bo v njih lahko užival vsak. Točnega zneska, ki sta ga namenili za nakup zbirke, univerza in fundacija nista razkrili. Po poročanju ameriških medijev naj bi končna cena znašala med 15 in 20 milijonov dolarjev.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je njena dejanska vrednost bistveno višja, kar posredno kaže na to, da denar najverjetneje ni bil ključen razlog za njegovo prodajo. Bob Dylan je v kratki izjavi izrazil zadovoljstvo s tem, da bodo njegovi osebni predmeti končali v Tulsi, shranjeni poleg osebnega arhiva enega njegovih največjih glasbenih vzornikov, ameriškega kantavtorja Woodyja Guthrieja, in artefaktov severnoameriških indijanskih plemen.

Michael Chaiken, kurator zbirke, je pogovoru za USA Today izpostavil pomen zbirke za mesto, rekoč da gre za klasično Dylanovsko odločitev. "Brez zamere do elitnih institucij [v ZDA], vendar mislim, da je nekaj simpatičnega v temu, da bo zbirka končala v Tulsi in ne na kateri od drugih univerz."