Svet so ljudje: Eno leto v vesolju

Scott Kelly se bo v torek po enoletnem bivanju na Mednarodni vesoljski postaji vrnil na Zemljo.
Objavljeno
26. februar 2016 18.26
S. R. P.
S. R. P.


V torek, natanko 340 dni po pristanku na Mednarodni vesoljski postaji, se bo Nasin rekorder po dolžini bivanja v vesolju, 52-letni ameriški astronavt Scott Kelly vrnil na Zemljo. Proti rodnemu planetu bo poletel z ruskim kolegom Mihaelom Kornienkom v ruski vesoljski kapsuli Sojuz. Na Zemlji ga bosta pričakali hčeri, partnerka in brat Mark, njegov identični dvojček, prav tako astronavt. In kaj je na vrhu seznama zadev, ki ga čakajo na Zemlji?

Po obveznih zdravniških testih ga poleg srečanja z bližnjimi najbolj mika skok v bazen, poln vode, in večerja za pravo mizo, je zaupal na nedavni videonovinarski konferenci. Prav tekočo vodo je v tem najdaljšem bivanju ameriškega astronavta na Mednarodni vesoljski postaji najbolj pogrešal, poleg svojih bližnjih, seveda. Toda po zaslugi mobilnega telefona je bil vsak dan v stiku z njimi.

Vrnitev na Zemljo bo med tem zadnjim koncem tedna v orbiti visoko nad njo težko pričakoval, toda v vesolju mu ne bi bilo nemogoče ostati »še sto dni ali pa celo leto, če bi bilo treba,« zatrjuje Kelly. Njegovo rekordno dolgo bivanje na MVP bo znanstvenikom predvsem postreglo s podatki o vplivu dolgotrajnejšega bivanja v vesolju na človekovo telo. Kelly je za tovrstne raziskave še zlasti primeren, ker ima identičnega brata dvojčka. Podatke o dogajanjih v Kellyjevem telesu med bivanjem v vesolju in po vrnitvi na Zemljo bodo tako lahko primerjali s podatki o procesih v Markovem telesu, gensko enakem Scottovemu.

Dobljene podatke bodo primerjali še s podatki ruskih znanstvenikov o vplivu bivanja v vesolju na ruskega kozmonavta Mihaela Kornienka, ki bo na Mednarodni vesoljski postaji preživel prav toliko dni kot Kelly. Ugotovitve bodo pomembne za načrtovanje poleta s posadko proti Marsu, predvidenega za leto 2020.