Svet so ljudje: Izključitev zaradi večerje

Egiptovski parlament je iz svojih vrst izključil poslanca, zato ker se je ta pred kratkim udeležil večerje z vodjo izraelske diplomatske delegacije v državi.
Objavljeno
03. marec 2016 17.07
J. K.
J. K.
Kairo -- Egipt z Izraelom, nekdanjim sovražnikom, že več desetletji vzdržuje bolj ali manj spodobne odnose, predvsem na varnostnem področju, kjer državi tesno sodelujeta. Kljub temu je nedavni dogodek, v katerega sta bila vpletena izraelski veleposlanik v Kairu in eden najbolj vidnih egiptovskih parlamentarcev, pokazal, kako čustva ene in druge strani tudi po dolgem obdobju miru ostajajo napeta. Predvsem v Egiptu, kjer interakcije lokalnih politikov z izraelskimi funkcionarji po pisanju New York Timesa predstavljajo velik tabu.

Egiptovski parlament je v sredo iz svojih vrst izključil Taufika Okašo, poslanca, zato ker se je ta nedavno udeležil večerje z vodjo izraelske diplomatske delegacije v državi Haimom Korenom. Vse se je začelo prejšnji teden, ko je fotografija, ki jo je na svoji facebook strani objavilo izraelsko veleposlaništvo in ki prikazuje oba med družabnim dogodkom, sprožila ogorčenje tako v javnosti kot znotraj parlamenta.

Poslanec je tako rekoč čez noč postal tarča hudih kritik, med eno od razprav, na katerih je sodeloval, je vanj celo nekdo vrgel čevelj. Okaša je vztrajal, da je želel Korena prepričati, naj Izrael izrazi svoje nasprotovanje gradnji velikega jezu na zgornjem Nilu v Etiopiji, za katerega se v Egiptu bojijo, da bo škodoval njihovim interesom. Toda njegova razlaga na koncu ni vzdržala, saj sta dve tretjini poslancev v parlamentu glasovali za njegovo razrešitev.

Okaša, ki je lani jeseni uspešni televizijski karieri dodal poslanski mandat, je svojo razrešitev opisal kot maščevanje s strani predsednika države Abdelfataha el Sisija, na računa katerega je v zadnjem času izrekel več obremenjujočih obtožb. »Tega seveda ne bodo priznali, toda natanko to se dogaja,« je dogodke zadnjih dni komentiral njegov odvetnik.

Okaša je egiptovsko administacijo napadal že med svojim televizijskim šovom, a se je kasneje za svoje pripombe opravičil.