Šefova izpoved še v knjigi

Znameniti ameriški glasbenik Bruce Springsteen bo septembra izdal avtobiografijo.
Objavljeno
12. februar 2016 16.00
S. R. P.
S. R. P.
Vrsto let je znamenitemu ameriškemu glasbeniku Bruceu Springsteenu za izpoved povsem zadostovala glasba. Zdaj pa očitno meni, da z njo ni povedal dovolj. Avtor že ikonske pesmi Born to Run bo konec septembra izdal avtobiografijo, poimenovano prav po tej pesmi, s katero se je že zapisal v glasbeno zgodovino. Spomine, ki jih je začel pisati po koncu Super Bowla leta 2009, bo v knjižni, elektronski in avdio obliki izdala ameriška založba Simon & Schuster. Po navedbah New York Posta naj bi založba avtorju za pravico izdaje njegovih spominov že vnaprej izplačala deset milijonov dolarjev.

»Pisanje o samem sebi je lahko zabavno ali pa čudaško,« pravi 66-letni avtor besedil in glasbe in hkrati izvajalec. »Toda zaobljubil sem se, da bom bralcem čim bolj nazorno seznanil s svojim prepričanjem, in to sem v rokopisu poskušal dosledno izpolniti.«

Bralca glasbenik, ki ga uvrščajo med predstavnike t. i. delavskega rocka, res popelje po poteh, ki jih je ubiral vse od otroštva, in ga seznani s težavami, ki jih je moral prebroditi v rodnem New Jerseyju. Njegov oče Douglas Frederick Springsteen, voznik avtobusa in delavec, ima nizozemske in irske korenine, mama Adele Ann Zirilli pa je bila tajnica italijanskega rodu. Z očetom se Springsteen ni dobro razumel, prav tako ne z vrstniki. »V domačem kraju so me precej preganjali. Jaz in še nekateri drugi fantje smo bili mestni čudaki, zato smo morali večkrat bežati, da nas niso pretepli,« je povedal o svojem otroštvu.

Prva dva albuma je izdal pri 24 letih, s tretjim albumom dve leti pozneje pa se je že uvrstil na naslovnice Tima in Newsweeka. Kljub uspehu je ostal zvest svojemu prepričanju in je poleg izražanja vsakdanjih težav preprostih ljudi opozarjal tudi na nevarnosti jedrske energije ter pomagal človekoljubnim organizacijam.