Svet so ljudje: Prva dama izložb

Škotinja Faye McLeod že od leta 2009 skrbi za izložbe pri modni hiši Louis Vuitton.
Objavljeno
23. februar 2016 17.07
A. Z.
A. Z.
Noj z velikanskim vratom v izložbi na New Bond Streetu v Londonu, ogromen balon v trgovini na Champs-Elysées v Parizu, voščena lutka japonske slikarke Jajoi Kusame z njenimi značilnimi pikami na Peti aveniji v New Yorku ... Pod vse te izložbe, ki jih dela za Louisa Vuittona, se je podpisala Škotinja Faye McLeod (43 let), rojena v Glasgowu. Študirala je modni dizajn, po študiju pa je začela delati za Selfridges, Topshop in Liberty. Pri Louisu Vuittonu se je zaposlila leta 2009. »Ko sem začela delati, so mi vsi rekli: 'Feye, to ni mogoče. Zdaj pa ...'« Zdaj pa ima pod sabo 23 ljudi, dva studia, enega na vsaki strani Atlantika: na križišču 27. ceste in avenije Madison v New Yorku in zraven mostu Pont Neuf v Parizu s prekrasnim pogledom na Seno. »Sodelavci so nadvse strastni, znajo reševati probleme. Vedno najdejo pravo rešitev.«

Po svetu ima Louis Vuitton več kot 450 trgovin. Faye McLeod naredi zasnovo za vse izložbe. Zamenjati jih je treba v enem tednu, in to petkrat na leto. Načrtovanje se začne že leto dni prej, od vsega začetka je zraven pri rojevanju modnih smernic. Izložbe zriše s svinčnikom in je nadvse priročna tudi, ko jih postavljajo. »Vedno sem tam, ko jih zvečer postavljamo, in vedno stopim v izložbo,« pravi prva dama izložb, »iznajdbe«, ki jo je prinesla industrijska revolucija; trgovine so takrat začele uporabljati stekleno pregrado, da so zaščitile trgovsko blago.

McLeodova je Vuittonove izložbe spremenila v umetnost; svet umetnosti je vse bolj pomemben zaveznik modnih hiš, s katerim povečujejo ugled svojih blagovnih znamk. Sodelovala je z različnimi umetniki, denimo francoskim konceptualnim umetnikom Danielom Burenom, dansko-islandskim kiparjem Olafurjem Eliassonom in slavnim arhitektom Frankom Gehryjem. Posebno mesto v njenih izložbah pa ima japonska slikarka, kiparka in pisateljica Jajoi Kusama, ki je sodelovala tudi pri Vuittonovi kolekciji. Ko so postavili novo izložbo na prestižni Peti aveniji v New Yorku, so se ljudje ustavljali in strmeli vanjo.