Svet so ljudje: Trojni vohun obsojen

Svet so ljudje
Objavljeno
18. marec 2016 15.15
L. P.
L. P.
»Nihče v BND mi ni ničesar zaupal. Delo za Cio pa je bilo popolnoma drugačno, in to mi je bilo všeč,« je med sodnim procesom v Münchnu izjavil trojni agent, 32-letni Markus Reichel.

Nemška zvezna obveščevalna služba BND je več let brezposelnega Reichla zaposlila leta 2007 v poštnem oddelku administracije s sedežem v Pullachu v bližini Münchna. Mesečno je prejemal 1200 evrov, kar je bila najnižja plača v strukturi BND.

Za nemške obveščevalce ni bil niti malo sumljiv, ker se ne njegov videz ne sposobnosti niso ujemale z lastnostmi tajnega agenta. Navsezadnje je komaj končal šolanje v centru za hendikepirane, njegov govor pa ni bil tekoč, ampak zatikajoč. Reichel, ki je odraščal v vzhodnem delu Nemčije, je namreč trpel za posledicami napačnega cepiva v otroštvu.

Očitne pomanjkljivosti pa niso motile ameriških obveščevalcev, ko jim je ponudil svoje storitve. Zanje je kopiral dokumente parlamentarnega odbora, ki je raziskoval delovanje ameriške varnostne agencije NSA, in tajne listine o stališčih nemške vlade do konflikta v Siriji. Predal jim je tudi naslove nemških tajnih agentov. Do leta 2014 je Reichel od Cie za večletno delo prejel samo 95.000 evrov oziroma največ 20.000 evrov na leto.

Razkril pa ga je njegov naivni pristop k ruski tajni službi. Maja 2014 je namreč ruskemu konzulatu v Münchnu kar po elektronski pošti poslal svojo ponudbo in za potrditev pristnosti pripel še tri tajne dokumente. Ker pa je ravno takrat izbruhnil škandal zaradi ameriške NSA, ki je nadzorovala telefonske pogovore kanclerke Merklove, so v nemški BND postali pozorni na vse uslužbence, tudi na Markusa Reichla. Aretirali so ga 2. julija 2014, ta četrtek pa ga je münchensko sodišče obsodilo na osem let zapora – zaradi prodaje tajnih dokumentov Američanom in ponujanja svojih uslug Rusom.