Svet so ljudje: Will Smith napovedal bojkot

Ker med nominiranci za letošnje oskarje ni temnopoltih igralcev, nekaterih znanih filmskih imen ne bo na prireditvi
Objavljeno
22. januar 2016 16.11
L. P.
L. P.
Ameriški igralec in reper Will Smith, znan po vzdevku Princ z Bel Aira, se ne bo udeležil letošnje podelitve oskarjev. Čeprav je bil pred leti nominiran za to prestižno filmsko nagrado, in sicer za vlogi v filmih Ali in V iskanju sreče, in načelno ni zelo občutljiv na barvo kože nominirancev, se je odločil, da bo letos posnemal zgled svoje soproge.

Igralka Jada Pinkett Smith je namreč prejšnji teden skupaj z ameriškim filmskim režiserjem Spikom Leejem napovedala bojkot prireditve, ki bo 28. februarja v Hollywoodu. Oba, tako Spike Lee kot ona, sta namreč zelo ogorčena, ker med letošnjimi nominiranci za oskarje ni niti enega Afroameričana. To se je zgodilo že drugo leto zapored, zato »pomanjkanje pestrosti nabora« ni več naključno, to pa je škandalozno.

»Verjetno bi bilo zelo nenavadno, če bi se pokazal na podelitvi oskarjev skupaj s Charlize Theron, moja žena pa bi prireditev bojkotirala. Njene besede so me prepričale, zato bom sledil njenemu zgledu,« je včeraj napovedal Will Smith. Pravi še, da je različnost v ustvarjalnosti, ne samo filmski, ampak nasploh v ameriški družbi tisto, zaradi česar je Amerika bogata, lepa in privlačna.

»Hollywood predstavlja bogastvo lepote in različnosti, toda letošnji seznam nominirancev za oskarje ne odseva takšnih idealov naše družbe,« pojasnjuje odločitev o bojkotu. Letošnja nominacija za oskarje je odraz družbenih premikov, ki jih ne odobrava.

Smith zavrača provokacije, da se je njegova žena za bojkot oskarjev v resnici odločila zato, ker komisija ni med nominirance uvrstila tudi njega za vlogo v novem filmu Concussion (pretres). Tudi sam je, enako kot Jada Pinkett in Spike Lee, prepričan, da so letošnje nominacije del širšega problema ameriške družbe. Hkrati pa 47-letni igralec, ki slovi po tem, da je kar 17 od 21 filmov, v katerih je odigral glavno vlogo, prineslo več kot sto milijonov dolarjev zaslužka, ostaja optimist. Meni namreč, da javna razprava o pomanjkljivi različnosti nabora nominirancev, prispeva k veličini ameriške družbe, ki tako ostaja odprta za soočenja različnih mnenj.