Tudi letos na AC/DC v tujino

Najbolj množično obiskane kulturne prireditve v tujini so pop in rock koncerti

čet, 04.02.2016, 21:00

Turistične agencije poleg običajnih izletov, potovanj in počitnikovanj ponujajo tudi kulturne izlete, denimo obisk predstave, razstave ali dogodka doma ali v tujini. Kot so nam povedali v slovenskih turističnih agencijah, je tovrstnega turizma vse več.

Ne zgodi se redko, da se, denimo, na ogled predstav v Cankarjevem domu ali na dogodke Festivala Ljubljana organizirano pripeljejo ljudje iz bolj oddaljenih krajev Slovenije.

Turistična agencija in galerija Maona iz Pirana se že od začetka, to je 25 let, ukvarja s kulturnim turizmom doma in v tujini. Kot je povedala Polona Senčar, goste vozijo predvsem po Evropi, med bolj oddaljenimi kraji pa v Sankt Peterburg in New York. Letos se bodo podali tudi na Kitajsko ter v Argentino in Urugvaj. »Za slovenske goste pripravljamo kulturna potovanja s področja glasbe, arhitekture, likovne umetnosti, parkov in vrtov. Pri oblikovanju aranžmajev se trudimo, da niso prenapeti in da so narejeni po meri človeka.«

Na opero v Bregenz, po sodobno umetnost v Bologno

V sodelovanju s SNG Opero in balet Ljubljana so obiskovalce popeljali na predstave v München z Marjano Lipovšek, v beneško operno hišo La Fenice, Semperjevo opero v Dresden, v Bregenz, večkrat so bili v državni operi na Dunaju, v areni v Veroni in v Teatru Olimpico v Vicenzi, ki je bil prvo pokrito gledališče na svetu.

Za letošnjo pomlad pripravljajo ogled predstave v Vicenzi, avgusta pa znova ogled operne predstave v Bregenzu ob Bodenskem jezeru. Vsako leto obiščejo tudi gledališče Ulysses na Brionih, in to že vse od njegovega nastanka pred 15 leti.

V znamenju arhitekture bo tudi letos njihov obisk Palladijeve vile in biserov Veneta ter Baskije in Bilbaa. Ker se v zadnjem času veča zanimanje za oglede parkov in vrtov, te pripravljajo v sodelovanju z društvom Ljubiteljev vrtnic Slovenije. Letos se bodo tako podali na potovanje Parki in vrtovi Rima in okolice in Parki in vrtovi Švice.

Vedno spremljajo večje likovne razstave v naši bližnji okolici: Vila Manin, Benetke, Verona, Vicenza, Dunaj, München, Berlin in redno obiskujejo Arte fiera Bologna – mednarodni sejem sodobne umetnosti, Bienale v Benetkah, Art Basel in kasselsko Documento.

Na Reki za dva avtobusa gledalcev

Zanimivo kulturnoturistično ponudbo pa so pripravili v Slovenskem mladinskem gledališču v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem Ivana pl. Zajca na Reki in turistično agencijo Ines Tours. Helena Grahek iz Slovenskega mladinskega gledališča je povedala, da so letos prvič pripravili spomladanski abonma, ki se imenuje Piranski zaliv. Z reškim gledališčem so imeli lani koprodukcijo Kompleks Ristić, ta abonma pa je nadgradnja sodelovanja. Dodala je, da v Ljubljani še pričakujejo večji odziv občinstva, medtem ko so na Reki takoj napolnili za dva avtobusa gledalcev.

Obiskovalci tega abonmaja si bodo ogledal štiri podnaslovljene predstave (13. februarja, Slovensko mladinsko gledališče, Elfriede Jelinek, Drame princes; 19. marca, Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca, Christa Wolf, Kassandra; 9. aprila, Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana, Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Zločin in kazen; 16. aprila, Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca Reka, Oliver Frljić in Marin Blažević, Trilogija o hrvaškem fašizmu) in imeli vodeni ogled mesta.

Rekordni Zeltweg

Od kulturnih dogodkov občinstvo najbolj zanimajo tisti v tujini, predvsem koncerti popularne glasbe. Kot je povedal Tadej Košmerl iz agencije Koncerti.net, so lani peljali na koncert avstralske zasedbe AC/DC v Zeltweg kar 57 avtobusov potnikov. To je gotovo kulturna prireditev v tujini, ki se je je udeležilo največ Slovencev. Lani so organizirali obisk približno sto pop, rock in metal koncertov v tujini, skupaj so prepeljali 8400 potnikov. Za letos že imajo pripravljene aranžmaje za obiske koncertov glasbenikov, kot so AC/DC, Bruce Springsteen, Muse, Iron Maiden, Justin Bieber, Black Sabbath in drugi.

Podobno ponudbo imajo tudi pod blagovno znamko Bfree koncerti, ki deluje pod okriljem turistične agencije Židana marela. Kot nam je povedal Miran Inhof, so z Bfree koncerti na trgu že več kot leto dni, njihov prvi koncertni aranžma je bil Jack White na Dunaju leta 2014. »Blagovna znamka temelji na dolgoletnih glasbenonovinarskih in vodniških izkušnjah. Združiti sem želel svojo strast do glasbe in potovanj v koncertno izkušnjo, kot bi si jo sam želel doživeti. V prvih mesecih smo izbirali rokovske koncerte izvajalcev, kot so David Gilmour in AC/DC, po katerih je bilo tudi največ povpraševanja.«

Za različne okuse

Letošnjo ponudbo koncertnih aranžmajev bodo razširili na izvajalce različnih glasbenih slogov, saj je veliko povpraševanja po Justinu Bieberju in Enriqueju Iglesiasu, enako po stadionskem koncertu Rihanne, še vedno pa prednjačijo uveljavljena imena, kot so Bruce Springsteen, Iron Maiden, Muse in (spet) AC/DC. Njihova želja je ponuditi tudi nišne klubske koncerte za izbrano občinstvo in obiske drugih kulturnih prireditev na tujem. Sicer pa tesno sodelujejo z Židano marelo, ki posluje v »obratni smeri« in za tujce v Sloveniji pripravlja slovenske večere, ki ponujajo pristen stik s tradicionalno glasbo, hrano in zabavo. V prihodnosti bodo skupaj razširili ponudbo in tujcem ponudili obiske slovenskih kulturnih dogodkov.

Prijavi sovražni govor