V Portorožu odprt četrti muzej torbic na svetu

Za zdaj je v zbirki 500 torbic, tudi slovenskih oblikovalcev. Najstarejše torbice so s konca 17. in začetka 18. stoletja.
Objavljeno
24. marec 2016 20.52
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož – »Torbice niso le najbolj izpostavljen del ženske opreme, ampak tudi tehnološko in umetniško najbolj pomemben del. So kot Picassojeva umetnina, ki jo vzameš na sprehod po plaži.« Tako je utemeljil pomen torbic Slobodan Simič Sime iz Zavoda Mediteranum ob odprtju muzeja torbic, drugega v Evropi, četrtega na svetu in edinega, ki prikazuje razvoj slovenskega damskega torbarstva.

Portorož je bil do druge svetovne vojne eden od centrov visoke evropske mode, saj so sem zahajale dame z mondenega Dunaja, iz Benetk in drugih krajev. Površen opazovalec se šele v muzeju torbic zave, kako neizčrpen vir ustvarjalnosti je ta najpomembnejša spremljevalka ženske elegance.

Slobodan Simič Sime je torbice in druge muzealske predmete zbiral skoraj 30 let. V zbirki je za zdaj kakih 500 torbic in 200 do 300 predmetov, ki morajo biti v njih. Poleg pudra in šminke, robčkov in ogledalic, nakita in denarnic, denimo tudi majhna in lična prenosna smetišnica z metlico. Njene lastnice so očitno bolehale za pospravljanjem drobtinic ali drugih smeti z mize in okolice. Najstarejše razstavljene torbice so s konca 17. in začetka 18. stoletja, iz vseh mogočih materialov - od blaga in usnja do bakelita, kovine in lesa. Izstopa torbica iz Argentine iz cele kože pasavca z glavico, tačkami in krempeljci vred.

Torbice znanih Slovenk

Razstavljeni so tudi unikati slovenskih oblikovalcev od Marjete Grošelj, družine Barlič, Pavli, Lipovec, Vesne Pajk, pa do tistih, ki so jih podpisali v Galantu in Toko. Na ogled je tudi Chanelova torbica iz 60-tih in torbica Timmy Woods (Eifflov stolp), ki jo je nosila Sarah Jessica Parker iz Seksa v mestu. V zbirki se je znašla elegantna torbica italijanske primabalerine Carle Fracci, ki jo je nosila na premiere v milanski Scali. Od znanih Slovenk sta torbici podarili Ksenija Benedetti in Alenka Bratušek, Sime pa pravi, da si prizadevajo pridobiti še torbice Tine Maze, Melanie Knauss Trump, Helene Blagne, Polone Vetrih, Lučke Kajfež Bogataj, Tinkare Kovač...

Financirajo se sami

Zavod Mediteranum je muzej odprl v pritličju poslovne stavbe Splošne plovbe Portorož. Celotna postavitev zbirke in ureditev prostorov je po Simičevih besedah stala 120.000 evrov. Muzej ima tri zaposlene. Mesečni stroški najema, prostorov in zaposlenih bodo stali 8000 evrov. So med redkimi muzejskimi zavodi, ki se financirajo sami; delno iz vstopnin, delno s pomočjo podpornikov in projektov. Muzej bo generator vrste prireditev in gostujočih razstav, modnih revij, dogodkov, povezanih z modo in zgodovino portoroškega turizma. Če bo zavod prihodnje leto res odprl dolga leta napovedani muzej turizma in popotništva v skladiščih soli, bo muzej torbic morda njegov satelit. Sicer pa zavod že nekaj let uspešno vodi muzej školjk in polžev v Piranu.