Želite, gospod smučar?

Turracher Höhe je dovolj blizu za enodnevno smuko, a je zaradi pestrosti ponudbe smučarske počitnice dobro raztegniti

pet, 19.02.2016, 12:00

NOVOSTI ČEZ MEJO

Do otrok prijazni  Beli snežni zajček Bobby je maskota mladih zimskih športnikov, zato je otroškemu smučarskemu programu podaril svoje ime. Bobbyjeva snežna pustolovščina je na smučišču Obertauern na voljo za le 199 evrov na otroka. Tako hitro in igrivo se malček skoraj gotovo nikoli ne bo naučil smučanja ali deskanja. Paket obsega pet celih dni smučarskega tečaja ali pet polovičnih dni deskarskega tečaja, smučarsko vozovnico, izposojo opreme za šest dni, namestitev otroka v sobi staršev z enako ponudbo, kot jo imajo oni. Na voljo je tudi popoldansko varstvo.

Pestro in blizu  Nassfeld oziroma po naše Mokrine je smučarsko središče, ki je med slovenskimi ljubitelji belih strmin gotovo eno najbolj znanih. Ker je od karavanškega predora do smučišča le še kakšno uro vožnje, je priljubljeno predvsem za dnevne smučarje. S 110 kilometri razgibanih prog zlahka konkurirajo sicer pestri izbiri smučarskih središč pri naših sosedih. Na spletni strani www.nassfeld.at/apps je gostom na voljo tudi brezplačna aplikacija Augmented-Reality, ki omogoča poimenovanje okoliških vrhov. Slišati je nekoliko nenavadno, celo znanstvenofantastično, a je v resnici precej preprosto – mobilni telefon samo obrnete v smeri gore in aplikacija vam izpiše ime gorskega vrha.

Skrivnost kopastega vrha  Dolomiti so za mnoge najlepša gorska veriga v Evropi, med ljubitelji najbolj množičnega zimskega športa pa je bržkone najbolj priljubljen Kronplatz. Ko človeka žičniške naprave potegnejo na vrh hriba, se zgodi skoraj neverjetno – kamor koli te poneseta smučki ali deska, je užitek zagotovljen. Kopasti vrh namreč ponuja širino prog, ki bi za ljubitelje predvsem zarezne (carving) tehnike težko bile boljše. A ne šteje samo širina, tudi dolžina je pomembna. V desetinah kilometrov jo štejejo. Do Južne Tirolske je sicer nekaj več vožnje po regionalnih cestah, zato je Kronplatz priljubljen predvsem za večdnevne počitnice.

Nad Arrabo  Ljubitelje smučanja v Dolomitih sta to sezono razveselili novosti, ki ponujata še dodaten užitek v že tako bogati ponudbi na 12 smučarskih območjih oziroma 1200 kilometrov smučarskih prog. Po le 74 dnevih od začetka dela so 25. decembra odprli novo sedežnico Arraba Fly kot posebno božično darilo vsem, ki so dolga leta pešačili skozi Arrabo, kadar so delali Sellarondo, krožno smučarsko turo. Arabba Fly prišleke z območja Belvedera nad Canazeijem in z Marmolade prepelje nad Arabbo, da nadaljujejo smučanje proti Alta Badii. Druga nova pridobitev je gondola iz Albe pri Canazeiju na Col dei Rossi. S tem območjem je zdaj povezan Ciampac na drugi strani Albe, razbremenjen pa je tudi prevoz smučarjev iz Canazeija.

Ima vse, kar imajo velika. O smučiščih je tokrat govor, in sicer o Turracher Höheju, kjer se sekata pokrajini Štajerska in Koroška. Turistično območje, ki ni živahno le pozimi, je dovolj blizu Slovenije, da se tja brez težav odpravite tudi na enodnevno smuko.

Zaradi visoke lege in vremenskih razmer sodi Turracher Höhe med avstrijska smučišča, kjer je snežna odeja zagotovljena od novembra pa vse do začetka maja, ko so ponekod proge že nekaj časa povsem zelene.

Zanesljiva bela podlaga na smučišču, ki se začne v dolini na višini 1400 metrov in se dvigne do 2025 metrov nad morjem, pestrost prog in ponudbe, idilično gorsko okolje z jezerom Turracher See, ki se pozimi prelevi v ogromno drsališče, so tako na prvo žogo glavni aduti središča Turracher Höhe. Če ne obratujejo le stroji za umetno zasneževanje in je naravnega snega dovolj, se ponudba kaj hitro razširi še na (nočno) sankanje, turno smuko, tek na smučeh, pohode s krpljami ...

Pisten Butler

Smučišče se ne more kosati z velikimi smučarskimi središči, a je povsem primerno za eno- ali večdnevne počitnice. Premore 42 kilometrov prog vseh težavnostnih stopenj (14 kilometrov enostavnih, 24,5 kilometra srednje zahtevnih in 3,5 kilometra zahtevnih), razprostirajo pa se po hribih okoli jezera, ki leži na nadmorski višini 1763 metrov. Letos so odprli novo ogrevano šestsedežnico Schafalm in s tem dodali še štiri dodatne kilometre novih prog, v načrtu za prihodnjo smučarsko sezono pa imajo odprtje še dveh prog (v dolžini dveh kilometrov), s čimer bodo površino povečali še za 20 hektarov.

Vse proge so med seboj povezane, tudi zaradi poledenelega jezera. Ker je odrivanje po ledeni površini težavno, je tam ves čas obratovanja žičniških naprav v pomoč možakar, ki smučarje in deskarje s kamiončkom vleče čez jezero z enega konca smučišča na drugega. Na drugačno vrsto pomoči pa lahko naletite (ali si jo naročite) na smučišču. Sliši na ime Pisten Butler.

Gre za inovativno ponudbo, kjer butler pravzaprav poskrbi, da je vaš smučarski dan popolnejši in kulinarično obarvan. Poudarek je seveda na lokalnih štajersko-koroških specialitetah.

Butler pozna vsak kotiček smučarskega središča, spozna se na kulinarično ponudbo, se z vami podi po progah, predstavi posebnosti, vas razvaja z majhnimi pozornostmi. Hotelski gostje imajo butlerja vključenega že v ceno nastanitve, drugi morajo zanj doplačati.

Skrb za (bodoče) goste

Snežni park in snežni poligon sta kot nalašč za bolj izkušene smučarje in deskarje, za katere so ovire, tiri in skoki še dodaten užitek. Park ima začetniško, srednjo in zahtevno progo, poligon pa je eden najdaljših na svetu, pravijo. Na 850 metrih so valovi, strme krivulje in manjše skakalnice, snežni predor, različne ovire ...

Ni povsem jasno, ali bi Nocky Flitzer imenovali tobogan ali sankališče, a spust je bržkone adrenalinski. Spektakularni, 1,6 kilometra dolgi spust s sankami po jekleni konstrukciji je speljan ob Panoramski žičnici, kjer lahko drvite pozimi in poleti.

»Ski in - ski out« je še dodatna spodbuda, zakaj preživeti smučarske dneve v alpski vasici Turracher Höhe. Ta oznaka namreč pomeni, da imajo skoraj vsa prenočišča neposreden dostop do prog in žičnic. Tako po napornem smučanju lažje in brez slabe vesti zavijete na kakšen après-ski, kjer se eni morda res odpočijejo, drugi pa se ob pancer tanzu še dodatno utrudijo.

Vasici soj zvezd in (poledenelo) jezero dodata tudi romantičen pridih. Kako turistični delavci skrbijo, da bodo imeli dovolj gostov, pa zanimivo opiše lastnik tamkajšnjega hotela Seehotel Jagerwirt: »Gostje hotela imajo pri nas brezplačno varstvo otrok. To zato, da lahko starši ta čas izkoristijo za zimske užitke, seveda pa jim s tem omogočimo tudi več romantike.« »Ne nazadnje je takrat lahko spočet nov potomec, mi pa s tem dobimo novega gosta,« je še v smehu dodal hotelir.

Prijavi sovražni govor