Želite, gospod smučar?

Turracher Höhe je dovolj blizu za enodnevno smuko, a je zaradi pestrosti ponudbe smučarske počitnice dobro raztegniti
Objavljeno
16. februar 2016 22.00
Mitja Felc
Mitja Felc
Ima vse, kar imajo velika. O smučiščih je tokrat govor, in sicer o Turracher Höheju, kjer se sekata pokrajini Štajerska in Koroška. Turistično območje, ki ni živahno le pozimi, je dovolj blizu Slovenije, da se tja brez težav odpravite tudi na enodnevno smuko.

Zaradi visoke lege in vremenskih razmer sodi Turracher Höhe med avstrijska smučišča, kjer je snežna odeja zagotovljena od novembra pa vse do začetka maja, ko so ponekod proge že nekaj časa povsem zelene.

Zanesljiva bela podlaga na smučišču, ki se začne v dolini na višini 1400 metrov in se dvigne do 2025 metrov nad morjem, pestrost prog in ponudbe, idilično gorsko okolje z jezerom Turracher See, ki se pozimi prelevi v ogromno drsališče, so tako na prvo žogo glavni aduti središča Turracher Höhe. Če ne obratujejo le stroji za umetno zasneževanje in je naravnega snega dovolj, se ponudba kaj hitro razširi še na (nočno) sankanje, turno smuko, tek na smučeh, pohode s krpljami ...

Pisten Butler

Smučišče se ne more kosati z velikimi smučarskimi središči, a je povsem primerno za eno- ali večdnevne počitnice. Premore 42 kilometrov prog vseh težavnostnih stopenj (14 kilometrov enostavnih, 24,5 kilometra srednje zahtevnih in 3,5 kilometra zahtevnih), razprostirajo pa se po hribih okoli jezera, ki leži na nadmorski višini 1763 metrov. Letos so odprli novo ogrevano šestsedežnico Schafalm in s tem dodali še štiri dodatne kilometre novih prog, v načrtu za prihodnjo smučarsko sezono pa imajo odprtje še dveh prog (v dolžini dveh kilometrov), s čimer bodo površino povečali še za 20 hektarov.

Vse proge so med seboj povezane, tudi zaradi poledenelega jezera. Ker je odrivanje po ledeni površini težavno, je tam ves čas obratovanja žičniških naprav v pomoč možakar, ki smučarje in deskarje s kamiončkom vleče čez jezero z enega konca smučišča na drugega. Na drugačno vrsto pomoči pa lahko naletite (ali si jo naročite) na smučišču. Sliši na ime Pisten Butler.

Gre za inovativno ponudbo, kjer butler pravzaprav poskrbi, da je vaš smučarski dan popolnejši in kulinarično obarvan. Poudarek je seveda na lokalnih štajersko-koroških specialitetah.

Butler pozna vsak kotiček smučarskega središča, spozna se na kulinarično ponudbo, se z vami podi po progah, predstavi posebnosti, vas razvaja z majhnimi pozornostmi. Hotelski gostje imajo butlerja vključenega že v ceno nastanitve, drugi morajo zanj doplačati.

Skrb za (bodoče) goste

Snežni park in snežni poligon sta kot nalašč za bolj izkušene smučarje in deskarje, za katere so ovire, tiri in skoki še dodaten užitek. Park ima začetniško, srednjo in zahtevno progo, poligon pa je eden najdaljših na svetu, pravijo. Na 850 metrih so valovi, strme krivulje in manjše skakalnice, snežni predor, različne ovire ...

Ni povsem jasno, ali bi Nocky Flitzer imenovali tobogan ali sankališče, a spust je bržkone adrenalinski. Spektakularni, 1,6 kilometra dolgi spust s sankami po jekleni konstrukciji je speljan ob Panoramski žičnici, kjer lahko drvite pozimi in poleti.

»Ski in - ski out« je še dodatna spodbuda, zakaj preživeti smučarske dneve v alpski vasici Turracher Höhe. Ta oznaka namreč pomeni, da imajo skoraj vsa prenočišča neposreden dostop do prog in žičnic. Tako po napornem smučanju lažje in brez slabe vesti zavijete na kakšen après-ski, kjer se eni morda res odpočijejo, drugi pa se ob pancer tanzu še dodatno utrudijo.

Vasici soj zvezd in (poledenelo) jezero dodata tudi romantičen pridih. Kako turistični delavci skrbijo, da bodo imeli dovolj gostov, pa zanimivo opiše lastnik tamkajšnjega hotela Seehotel Jagerwirt: »Gostje hotela imajo pri nas brezplačno varstvo otrok. To zato, da lahko starši ta čas izkoristijo za zimske užitke, seveda pa jim s tem omogočimo tudi več romantike.« »Ne nazadnje je takrat lahko spočet nov potomec, mi pa s tem dobimo novega gosta,« je še v smehu dodal hotelir.