Ljubljanski maraton: 27. oktober 1996

Če se preteklost lahko opiše s tekom, jo lahko poimenuješ tudi - Ljubljanski maraton. Veliko se je spreminjalo in spremenilo.

Objavljeno
20. oktober 2016 12.56
Ljubljanski maraton
Marjan Žiberna
Marjan Žiberna
Letos, dvajset let po prvem Ljubljanskem maratonu, se lahko kratko ozremo na dogajanje v njegovih pionirskih časih. Kot se je pokazalo čez leta, nedelja, 27. oktobra 1996, za Ljubljano ni bil čisto običajen dan. Takrat je na njenih ulicah v lepem sončnem vremenu potekal prvi Ljubljanski maraton, neprimerno manj oglaševan kot je danes in po sedanjih merilih le skromno obiskan. A je z leti prerasel v večdnevno prireditev, daleč največji športno-rekreativni dogodek pri nas, število tekačev pa je po začetnih 673 udeležencih nenehno naraščalo in leta 2014 prvič preseglo številko 20 tisoč.

Z veliko začetnico

Ko pišemo Ljubljanski maraton z veliko začetnico, to pišemo z razlogom ‒ Ljubljanski maraton je namreč prireditev, kjer se tekači pomerijo na zelo različno dolgih tekih. Na edini pravi maratonski razdalji, na dobrih 42 kilometrov, jih nastopi le slaba desetina. Z več deset tisoč udeleženci, ki vsako leto nastopijo na največjih maratonih na svetu, pri čemer je treba upoštevati, da je marsikje število tekačev omejeno, se seveda ne more meriti. A da ne bo pomote ‒ Ljubljanski maraton je odlično organizirana prireditev, verjetno eden največjih množičnih tekov na svetu, če upoštevamo majhnost Ljubljane in Slovenije.

Njegovi pobudniki in organizatorji so bili, kot se je izkazalo, vizionarji. »Vedeli smo, da je prireditev na preizkušnji: če se bo izkazalo, da ni dovolj zanimanja, bo maraton v Ljubljani izpeljan le trikrat - prvič, zadnjič in nikoli več,« je pozneje zapisal neutrudni Andrej Razdrih, ki je predsednik organizacijskega odbora že od samega začetka. 

Zgodbo o začetkih Ljubljanskega maratona si preberite na tej povezavi spletne strani Polet O2!