Po mestu s kolesom

Se spomnite fotografij iz Danske in od drugod po Evropi, kjer ljudje zadovoljni kolesarijo v službo in po drugih opravkih v mestu? 
Objavljeno
15. junij 2017 16.54

Se poigravate z mislijo, da bi tudi vi poskusili enako? Na spletu ste že pregledali ponudbo mestnih koles. Toda tukaj je veliko podrobnosti, o katerih se morate odločiti, preden se iz trgovine zapeljete z novim.

Bo v redu, če kupite rabljeno, ali je bolje imeti mestno kolo? Morda električno? S prestavami ali brez? Kam pa s košaro? Nasvete, kako izbrati pravo kolo za prevoz po mestu, je pripravil Andrej Blažina iz kolesarskega butika Pici Bici.

 
1. Izogibajte se poceni novih koles
Mestno kolo je kot obleka, podaljšek vaše osebnosti. Izberite takšno, ki vam je všeč.Predlagam, da se izogibate poceni novih koles. Izkušnje kažejo, da takšna razpadejo po dveh zimah. Če vam denarnica ne omogoča kakovostnega novega kolesa, se raje odločite za rabljeno.

2. Prestave so lahko bolj breme kot korist
Sami veste, da manj ko ima kolo premikajočih se delov, lažje ga je vzdrževati. V mestih, v katerih je veliko ravnih površin, kakršno je Ljubljana, so prestave prej v breme kot v korist. Drugače pa je v hribovitih mestih.Pri nakupu mestnega kolesa bi se osebno odločil za enoprestavnika v ravninskih mestih in kolo z notranjimi prestavami, če bi živel v hriboviti pokrajini.
 
3. Sedež 10 do 15 cm višje od okvirja
Pri športnem kolesu je položaj telesa aktiven, zato je sedež nastavljen višje. Pri mestnem kolesu pa velja pravilo, da morate brez težav stati na tleh s kolesom med nogami in se ob tem ne smete dotikati zgornje cevi. Sedež naj bi bil 10-15 cm višje kot okvir.Ko se z mestnim kolesom vozite in pogledate sprednje kolo, naj bi krmilo pokrilo točko, kjer je to kolo vpeto v vilice.

 

4. Trend električnih mestnih koles
Trendi gredo v zadnjih letih predvsem v smeri električnih koles, vendar so ta še vedno precej draga, saj stanejo 1500 evrov in več.
Drug trend pa je spremenjen pogon, kjer je jermen zamenjal klasično verigo. Takšna kolesa imajo samo eno prestavo ali pesto z notranjimi prestavami. Jermena v primerjavi z verigo ni treba mazati. S tem se izognemo umazanim hlačnicam, hkrati pa je tudi obraba zobnikov zmanjšana.

5. Obvezna kolesarska oprema je dobra ključavnica
Za mestno kolo so obvezni: dobre zavore, luči, dovolj zraka v pnevmatikah, dobra ključavnica tipa U-lock, ki je iz trde kovine in se je ne da preščipniti s kleščami. Kolo vedno priklepajte na nekaj nepremičnega. V bloku lahko prosite hišnika za dovoljenje, da v tla zmontirate »sidro«, na katero priklenete kolo.
Srednje obvezni so blatniki in košara. Nikar pa na kolesu ne prevažajte vrečk, dežnika in prijatelja na krmilu.     

Kolo peljite na servis jeseni in spomladi. Jesenski servis je namenjen predvsem pregledu kolesa in pripravi na zimo

6. Svoj bicikel zavarujte
V mestnem prometu lahko s kolesom hitro povzročite škodo. Zavarovanje odgovornosti in asistence za kolesarje krije škodo, ki jo kot lastnik in uporabnik kolesa povzročite tretjim osebam ali njihovim stvarem in za katero ste odgovorni po zakonu.

Če ste pred sklenitvijo ali podaljšanjem avtomobilskega zavarovanja, izkoristite prednosti akcije Sprosti čas. V akciji lahko to zavarovanje sklenete bolj ugodno. Ob tem boste prejeli še kupon za popust pri sklenitvi letnega turističnega zavarovanja. To vključuje tudi razširjeno asistenco za tujino (Hrvaška, Avstrija in Italija) in velja za vso družino.

To je bilo 6 osnovnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati ob nakupu in vzdrževanju mestnega konjička. Da boste dobili vse potrebne informacije, pa preberite še druga priporočila za mestna kolesa. Uživajte v varnem vrtenju pedalov.