Polet O2: 5 virov ogljikovih hidratov, ki jih potrebujete pred maratonom

Tekači, pozor! Ponovite za nami: Ogljikovi hidrati so dobri

Objavljeno
16. april 2015 12.04
Eva Mrhar, Polet O2
Eva Mrhar, Polet O2
Ogljikovi hidrati pred veliko preizkušnjo, kot je na primer maraton, niso samo pomembni, ampak nujni. Pri Huffington post so govorili z nutricionistko Pam Nisevich Bede, ki dela za Abbott in Runner's World in je tudi sama izkušena maratonka, da bi razložila, kakšen je pravzaprav njihov pomen v zadnjih dneh pred dnevom D. "Ko mesece in mesece, ure in ure posvetimo treningu, se seveda na dan dirke želimo odrezati najbolje. S tem ko zaužijemo več ogljikovih hidratov v zadnjih treh dneh pred tekmo, lahko zares napolnimo zaloge glikogena in pripravimo rezervoar. Zaloge glikogena so gorivo za mišice. Tako kot izleta ne bi pričeli z napol praznim tankom bencina, tako tudi na štartno linijo ne moremo samo delno 'podžgani'".

Če to počnete pravilno, so ogljikovi hidrati najboljši način priprave na vzdržljivostni tek. Bedova tako predlaga še, da malce omejimo vnos beljakovin in maščobe in se bolj posvetimo naslednjim vrstam živil, ki nam bodo pomagale napolniti zaloge ogljiih hidratov.

Katerih petih živil, ki so odličen vir ogljikovih hidratov, se lotite v dneh pred maratonom, si preberite na te povezavi spletne strani Polet O2.