Polet O2: Športnice, jejte dovolj!

V zadnjih letih smo priča pravemu športnemu prebujenju žensk. Ženske hočejo več. Tudi v prehrani.
Objavljeno
22. marec 2016 13.25

lavni prehranski problem, s katerim se v praksi sreča ambiciozna športnica, je preskrba z energijo (iz hrane). Športnica namreč potrebuje več energije in nekaterih posameznih hranil. Poznamo razmeroma preprosta priporočila za športno prehrano, ki veljajo tudi za ženske. A kljub temu da dostopnost do hrane danes vsaj v zahodnem svetu ni večja težava, raziskave opozarjajo, da se v praksi pojavljajo veliki odmiki od priporočil športne prehrane.

Nedavno objavljena raziskava, v kateri so pregledali energijski vnos več kot 100 rekreativnih športnic, je prikazala, da je skoraj 50 odstotkov žensk, ki tečejo, hodijo v fitnes ali na aerobiko, ogroženih zaradi stanja, ki ga lahko poenostavljeno poimenujemo energijsko pomanjkanje. S povečevanjem količine vadbe se ogroženost za to stanje povečuje. Izračunali so, da je ogroženost pri vsaki dodatni uri vadbe večja za 13 odstotkov. Ta problem je pogost.

Zakaj morate športnice veliko in pravilno jesti, kaj je energijsko pomanjkanje in kako se mu izognemo, si preberite na tej povezavi spletne strani Polet O2!