Ruše z največjim kolesarskim poligonom pri nas

Jutri uradno odprtje novega športnega parka, večina ponudbe je za obiskovalce brezplačna.

pet, 21.04.2017, 10:00
Za hotela še iščejo kupce

Če je za športne aktivnosti zdaj dobro poskrbljeno, je precej več neznank pri hotelskih namestitvah. Družba Heta prodaja hotel Veter, ki je bil ob odprtju pred devetimi leti predstavljen kot izjemna pridobitev za kraj, vendar približno devet tisoč prenočitev na leto očitno ni dovolj za investitorja. Hotel je naprodaj že od januarja, a kupca, ki bi bil pripravljen plačati 1,45 milijona evrov, ni. V precej slabšem stanju je demoliran in že dolgo zaprt hotel Areh. Kot pravi stečajna upraviteljica Športnega centra Areh v stečaju Olga Tanko, ga bodo predvidoma konec prihodnjega meseca poskušali prodati na dražbi, izklicna cena pa bo 370.000 evrov.

Ruše – V nasprotju z bližnjim in veliko večjim Mariborom, kjer se zatakne pri večini iniciativ za ureditev športne infrastrukture, so v Rušah veliko bolj podjetni. Jutri bodo tako še uradno odprli prenovljen Športni park Ruše ter lansirali novo znamko, ki bo še spodbujala športne aktivnosti.

Osrednja pridobitev je nedvomno največji kolesarski grbinasti poligon v Sloveniji. Gre za tako imenovano pump track stezo, ki je namenjena predvsem kolesarjem (tem ni treba vrteti pedalov, temveč pospešujejo z nagibanjem telesa), enako primerna pa je tudi za uporabnike rolk, rolerjev in skirojev. Površina poligona je tisoč kvadratnih metrov, od tega je polovica steze, ki ima štirinajst zavojev in dvainštirideset valov, med seboj povezanih v ritmično krožno zanko.

Po besedah župana Uroša Razpeta s tem dopolnjujejo kolesarsko ponudbo, lani so označili sto dvajset kilometrov kolesarskih poti, v načrtu je še gradnja kolesarske infrastrukture, ki bo del mednarodne Dravske kolesarske poti. Poleg tega so preuredili in posodobili igrišča za in-line hokej, skate park, kombinirano igrišče za rokomet, nogomet in košarko na tartanu ter igrišče za odbojko na mivki. V športnem parku bodo obiskovalcem na voljo tudi servisni kolesarski objekt, zunanji fitnes in igrišče za otroke, ob tem pa še pokriti bazen in kegljišče.

Naložba v 3600 kvadratnih metrov velik športni park je znašala 335.000 evrov. Poleg svojih sredstev je občini uspelo pridobiti tudi denar fundacije za šport ter ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, več kot dvajset tisočakov pa so prispevala lokalna podjetja. Športni park bo upravljal javni zavod Cezam, kot je dejal njegov direktor Tomi Prosnik, upajo, da bo nova infrastruktura, ki je zaokrožena ponudba za vse generacije, za rekreativce in tekmovalce, spodbudila nastanek novih društev urbanih športov ter privabila uporabnike tudi iz širšega okolja. Uporaba večine infrastrukture je brezplačna.

Prijavi sovražni govor