Italija predlaga, da pico uvrstijo na seznam Unescove dediščine

Združenje neapeljskih pizzaiolov ima zelo stroge standarde glede videza, sestavin ter tehnike priprave in pečenja prave pice.

Ma. Ja., STA
sob, 05.03.2016, 18:00

Po navedbah združenja Coldiretti, v Italiji vsak dan pojedo sedem milijonov pic, v državi pa je 35.000 picerij. Od milijardnega posla je odvisnih 250.000 delovnih mest.

Največ pic na leto sicer pojedo Američani, 13 kilogramov na osebo, Italijani so s 7,6 kilograma pic na osebo letno na drugem mestu.

Rim − Tradicionalna priprava pice, kakršno poznajo v okolici Neaplja, bi morala biti del Unescove nematerialne svetovne dediščine, je v petek sporočila italijanska vlada, ki je pri Organizaciji Združenih narodiv za izobraževanje, znanost in kulturo vložila uradno kandidaturo, piše Slovenska tiskovna agencija.

Unesco namreč na seznam svetovne dediščine ne uvršča le kulturnih spomenikov, ampak tudi tradicije, običaje in hrano. Za uvrstitev na seznam morajo tradicije in običaji izpolnjevati vrsto kriterijev − med drugim morajo prispevati k širjenju znanja o nematerialni kulturni dediščini in spodbujanju zavesti o njenem pomenu, piše STA. Med italijanskimi tradicijami so na seznamu tradicija izdelovanja violin v Cremoni ter znano sicilijansko lutkovno gledališče Opera dei pupi.

»Umetnost priprave pice je specifičen simbol Italije in ta predlog je dokaz, da si italijanska vlada prizadeva zaščititi italijansko tradicijo hrane na svetovni ravni,« je ob predstavitvi kandidature poudaril italijanski minister za kmetijstvo Maurizio Martina. Dodal je, da naj bi Unesco o italijanskem predlogu odločil do konca prihodnjega leta.

»Pica v Italiji ni le jed, ampak del narodne kulture,« poudarjajo pobudniki, združenje italijanskih kmetov Coldiretti.

Pica je priljubljena širom Italije in tudi po svetu, Neapelj pa velja za njeno zibelko, piše STA. Združenje neapeljskih pizzaiolov (mojstrov picopekov) ima zelo stroge standarde glede videza, sestavin ter tehnike priprave in pečenja prave neapeljske pice. Pravilnik obsega 11 strani in med drugim določa, da se pica lahko peče le v peči na drva pri temperaturi 485 stopinj Celzija od 60 do 90 sekund.

Prijavi sovražni govor