Nočna predstava padajočih zvezd

Jih boste opazovali v soboto ponoči? Že imate pripravljeno listo želja? Konec tedna bodo nad nami padale zvezde.

Be. B.
sre, 09.08.2017, 15:00

Komete so na Kitajskem opazovali že leta 69 pr. n. š. Po izračunih pa so znanstveniki ugotovili, da se bodo spet pojavili leta 2126. Perzeide, znane tudi kot solze sv. Lovrenca, je odkril belgijec Adolphe Quetelet. Leta 1835 je zapisal, da meteorji, ki so pogosti avgusta, prihajajo iz ozvezdja Perzej.

Ljubljana − Kot ponavadi, tudi letos v prvi polovici avgusta lahko pričakujemo povečano število zvezdnih utrinkov, ki bodo s prostim očesom vidni po vsem nebu. Še posebej bo meteorski roj Perzeidov možno opazovati ta konec tedna, še najbolj v noči s sobote na nedeljo, to je 12. avgusta.

Po napovedih nekaterih astronomov bo v tokratnem meteorskem dežju Perzeidov celo dvakrat več meteorjev kot običajno, ko jih v eni uri pade okoli sto. Na drugi strani na spletnem portalu astronomske revije Spika zagotavljajo, da temu ni tako ter da bo letos utrinkov le toliko, kot jih je bilo v navadi leta prej.

Dekica, blazina − in nočna predstava se lahko začne

A kljub temu bo nočna, nebesna predstava vredna ogleda in pozornosti, pišejo na spletni strani Spika. Najboljši čas za opazovanje meteornega dežja in Perzeidov je, ko je nebo najtemnejše. Astronomi so si edini, da je to odvisno tudi od lunine faze, meteorni dež je najbolj viden tik pred zoro, tik po Luninem ščipu.

Naš planet vsako leto potuje skozi pas mikroskopskega prahu, ki je ostal za kometom Swift-Tuttle med njegovo večkratno vrnitvijo v bližino Sonca. Ko ta prah trči ob visoke plasti atmosfere, povzroči kratek svetlobni učinek, ki ga občudujemo kot utrinek.

Padajoče zvezde je najbolje opazovati daleč stran od mest in luči ter s prostim očesom, saj nikoli ne vemo natanko, kje se bo prikazala naslednja. Ste pripravljeni? Imate poleg dekice, blazine, dobre družbe, toplih oblačil, če boste pod nebesnim svodom nekje visoko nad morjem, že pripravljeno tudi listo želja?

Opazovanje zvezdnih utrinkov in meteorskega dežja na vrhu Krima. Foto: Dejan Mijović

Prijavi sovražni govor