Obleke z rdeče preproge

Zvezdnice so se držale preverjenih modnih okvirov: od svetlečih se kreacij do romantičnih naborkov.

pon, 29.02.2016, 17:00

Na podelitvi oskarjev so tako kot nominiranci in filmski kritiki vselej vznemirjeni tudi modni kritiki, spletne portale pa že preplavijo imena, ki so jih s svojo slavnostno opravo najbolj navdušila pa tudi najbolj razočarala. V pohvalah so se na letošnji rdeči preprogi največkrat zedinili pri Alicii Vikander, Charlize Theron in Cate Blanchett, med najbolj kritizirane pa se je uvrstila manekenka Heidi Klum v svetlo lila frfotajoči obleki.

»Najbolj so me prevzele skrbno krojene obleke, zelo dolge in oprijete silhuete. Razen redkih izjem ni bilo videti razkošnih večernih oblek, so pa prevladovale gladke in oprijete,« je skupen vtis povzel direktor modnih novic pri InStylu Eric Wilson. Med takšnimi preprostimi in oprijetimi je bila tudi rdeča svilena obleka s podpisom Dior Haute Couture, ki jo je nosila Charlize Theron. Močno podaljšan del, ki se je vlekel po rdeči preprogi, pa se je tudi zaradi barve navidezno stopil z njo. V soju žarometov so se z igralkinih ušesnih mečic in dekolteja svetili zlasti uhani in dolga ogrlica s številnimi diamanti v skupni vrednosti 3,7 milijona dolarjev, ki so jih izdelali v slavni ameriški draguljarni Harry Winston. »Bila je kot kip in nadvse elegantna. Je muza, o kateri sanjajo oblikovalci,« jo je pohvalila tudi Avril Graham, izvršna urednica za modo in lepoto pri Harper's Bazaarju, katere izjave so tako kot njenega stanovskega kolega Erica Wilsona najpogosteje povzemale novinarske agencije.Wilson je med drugim opozoril na ameriško igralko Tino Fey v temno vijoličasti svileni kreaciji Atelier Versace, ki je podelila enega od šestih zlatih kipcev ustvarjalcem filma Pobesneli Max: Cesta besa. Tudi ona je bila tako kot mnoge druge zadržana pri nakitu in se je odločila okititi le z Bulgarijevo ogrlico s safirji, ki se je lepo ujela z barvo obleke. Kot je dejal Wilson, se je obleka njeni postavi tako prilegala, kot bi bila vanjo zavita, navdušilo pa ga je tudi, kako jo je uskladila (ali pa so jo drugi) z ogrlico.

Morska pena in Lepotica in zver

Njegovo pozornost je pritegnila tudi nominiranka Cate Blanchett v pastelno zelenkasti obleki Armani Prive, ki je po odtenku spominjala na morsko peno, le da je bila posuta s cvetjem in perjem. Razglasil jo je za svojo favoritinjo letošnje podelitve. Prikimala mu je tudi Avril Graham, ki je slavnostni videz te igralke prav tako opisala za posebnega. »Videti je bila kot nekakšen kristal ali ledena skulptura, izčiščena in hkrati kul,« je opisala Cate Blanchett.


Sicer pa je bila zanjo največje modno presenečenje švedska igralka Alicia Vikander, dobitnica oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Dansko dekle, ki jo je navdušila s princesasto obleko v bledo rumeni barvi s srebrnimi dodatki, pod katero so se podpisali kreatorji iz Louis Vuittona. Spominjala jo je na lepotico iz Disneyjeve filmske pravljice Lepotica in zver. Všeč ji je bila tudi njena frizura, v figo spet in nato na ramena spuščen konjski rep, saj je deloval zelo dekliško in je poudaril njen ljubki videz ter hkrati razkril njene uhane. Osupila jo je tudi avstralska igralka Margot Robbie, ki se je za tokratno priložnost odela v zlato, na kačjo kožo spominjajočo kreacijo z izrezom skoraj do popka ameriške oblikovalke Diane von Furstenberg. »Delovala je zelo naravno, takšni sta bili tudi njena frizura in naličenost,« je še dodala. Eric Wilson pa jo je ocenil, da je bila v tej obleki primernejša za Las Vegas kot za Los Angeles. Ni se mu zdela primerna za podelitev oskarjev, saj ga je preveč spominjala na značilne disko obleke. Druga zelo svetleča se je bila irska igralka Saoirse Ronan v dolgi obleki z globokim sprednjim izrezom in še globljim na hrbtu, povsem pošiti z bleščicami, ki so jo zasnovali pri Calvinu Kleinu. A zdi se, da so še bolj kot z obleko pozorne poglede kritikov prevzeli njeni Chopardovi viseči uhani, od katerih je bil eden iz belih draguljev, drugi pa iz zelenih smaragdov. Kot je povedala igralka, naj bi njena zelena oprava poudarjala njene irske korenine. Avril Graham je kot zelo glamurozen trenutek z bleščicami in prefinjenimi volančki navedla tudi Brie Larson v živo modri obleki s tankimi naramnicami in pasom, posutim z bleščečimi se kamni, pod katerim so se vzdolž vili plisirani volani, v kateri je prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo za svojo vlogo v filmu Soba.

Po mnenju Wilsona so se zvezdnice držale preverjenih modnih okvirov, tako da je bilo na rdeči preprogi za vsakogar nekaj. Ponudila je mnogo različnih slogov od izstopajočih svetlečih se kreacij do romantičnih naborkov in pastelnih barv.Heidi najbolj ponesrečena

Za lepotico najbolj ponesrečenega videza je letos obveljala manekenka Heidi Klum v frfotajoči kreaciji komaj 12 let stare modne hiše Marchesa iz New Yorka, a zelo znane med slavnimi in bogatimi, saj se njihove kreacije zelo pogosto kitijo in navdušujejo na hollywoodski rdeči preprogi. Med moškimi pa je najbolj izstopal komaj 14-letni Abraham Attah, deček iz Gane, ki je zaigral v afriški vojni drami Beasts of No Nation. K smokingu je namreč oblekel espadrilam podobne žametaste copate kalifornijske znamke Tom's. Medtem ko so njegove izdelali posebej zanj in za to priložnost, pa so se odločili, da bodo v Attahovo čast v Gani razdelili 10.000 parov teh espadril, kar je mladi igralec opisal z besedo noro.

Prijavi sovražni govor