Plesna obleka je kot pri tenisu lopar ali smuči za športnika

Tudi obleka naredi plesalca, trende pa narekujejo plesni prvaki oziroma snovalci njihovega osebnega sloga.

pon, 25.01.2016, 10:00

»Konec 80. let nas je na vsaki tekmi samo v kategoriji pionirjev tekmovalo po šestdeset parov, na predvčerajšnjim državnem prvenstvu v standarnih plesih pa je vsega skupaj nastopilo manj kot petdeset parov,« pripoveduje nekdanji plesalec Matevž Ogorelec, danes oblikovalec plesnih oblek. Te pa še danes predvsem za gledalce štejejo kot eden najprivlačnejših elementov na plesnem parketu.

Ogorelec upad zanimanja za tekmovalni ples v paru v zadnjih letih pripisuje ne samo finančni krizi in povečanju šolskih obveznosti, temveč predvsem neštetih možnosti izbire. Še pred desetletji, ko so se plesa željni otroci vsaj v Ljubljani razdelili po plesnih dvoranah Kazine in Urške, so obiskovali bodisi jazz balet bodisi ples v parih, zadnja leta pa se že petletniki lahko vpišejo na najrazličnejše plesne zvrsti od electric boogieja in hip hopa do trebušnih plesov. Za ples v parih je še zlasti težko prepričati fante, še zlasti v večjih mestih, kjer je vlada pestra ponudba.

Še v začetku 90. let 300 parov

Vse to se odraža tudi v poslu, ki tesno spremlja tekmovalni ples. Ogorelec, ki je začel obleke zase in za plesalke, potem pa tudi za kopico strank snovati proti koncu svoje plesne kariere, je prav zaradi obilice dela obesil študij oblikovanja tekstilij na klin. »Danes pa so naročila oblek za standardne in latinskoameriške plese vsaj pri nas vse redkejša, denimo, plesalke z nižjim nivojem znanja pa v isti obleki nastopajo tudi po dve sezoni. V mojem ateljeju tudi zato šivamo moške plesne komplete za italijanske plesalce, največ dela pa imamo s kostumi za show dance, ritmično gimnastiko, navijaške dekliške skupine pa tudi poročne in maturantske obleke, obleke za nastop pevk, poročne priče in podobno. Toda tudi v show danceu je opazen upad števila točk, v katerih nastopajo posamezni plesalci, več točk danes plešejo le še tisti, ki so prepričani, da bodo to počeli celo življenje,« pripoveduje sogovornik.

Podobno sliko oriše tudi oblikovalka plesnih oblek, nekdanja plesalka, plesna trenerka in sodnica Saša Pust, ki je s poslom začela mnogo pred Ogorelcem (bila je tudi njegova trenerka in oblikovalka oblek), natančneje pred 24 leti. Takrat je v Sloveniji tekmovalo kar okoli 300 parov, kar je z današnjega gledališča nadvse zavidljiva številka. »Sprva sem si obleke šivala za svoje nastope, ko sem začela pare poučevati in trenirati, pa tudi za njih. Kmalu sem začela sodelovati z našimi najboljšimi pari Andrejem Škufco in Katarino Venturini, Matejem Krajcerjem in Iwonno Golczak ter Jurijem in Jagodo Batagelj, ki so osvojili tudi naslove Blackpoolskih prvakov,« se spominja.

Praznik plesa

Blackpoolski plesni festival, ki ga v plesni dvorani Empress prirejajo od začetka 20. let 20. stoletja in je znano tudi pod imenom odprto prvenstvo Velike Britanije, je še danes najprestižnejši in najslavnejši plesni dogodek leta. V novem tisočletju je na sporedu zadnji teden maja. Po opisu Saše Pust, ki ga obišče vsako leto, je pravi praznik plesa, tu se srečujejo ne samo tekmovalci iz vsega sveta, temveč tudi prodajalci in izdelovalci materialov za plesne obleke, kupiti je mogoče glasbo, plesne čevlje, se srečati s starimi in novimi strankami ter sklepati posle ... »Je tudi priložnost za ogled trendov, ki se kažejo skozi osebne stile plesalcev in plesalk. Videz oziroma obleka je namreč pomembna podpora plesnim parom in še zlasti plesalkam. Boljše in bolj prepoznavne kot so, bolj preprosto, a še vedno zelo premišljeno dovršeno in oblikovano, so lahko napravljene. Plesalke z nižjim nivojem plesanja pa morajo pritegniti pozornost tudi z obleko in videzom, a tu je meja zelo tanka. Če so preveč kričeče, so sodniki v sodbah njihovega znanja še bolj neusmiljeni,« pripoveduje sogovornica. Dodaja, da so pod strogimi pravili plesnih federacij tudi obleke, za katere je predpisano marsikaj od materialov in njihove prosojnosti do globine izrezov in podobnih podrobnosti.

Izpostavljen tudi oblikovalec

Kaj pa za oblikovalca obleke pomeni dobra uvrstitev plesnega para oziroma plesalke na tekmovanju najvišjega ranga? »Ko se uvrsti v zmagovalni vrh med profesionalci, je tudi oblikovalec videza zelo izpostavljen, a tudi zmaga med amaterji ima določeno težo, ki gotovo privabi nove stranke,« odgovarja sogovornica in namigne na dosežke najuspešnejših slovenskih parov, ob pomoči katerih je postalo tudi njeno ime kot oblikovalke prepoznavnejše v tujini. Med njenimi naročniki je zadnje čase vse več Azijk in tudi za obleke po njihovih merah povsem zadostuje komunikacija po spletu. »Povedo svoje želje in pošljejo fotografije, po skypu se pogovorimo in ko potrdijo skice, se posvetim delu. Od njih zahtevam res natančne mere in potem obleko oblikujem in sešijem ob pomoči sodobnih krojaških lutk, na katerih je mogoče nastaviti telesnih mere. Poleg tega so materiali elastični,« pripoveduje sogovornica, ki sešije okoli dve tretjini ženskih oblek za latinskoameriške plese in le tretjino za standardne.

Tudi Matevž Ogorelec ob oker svetleči se obleki Nadye Bičkove, v kateri je lani z Mihom Vodičarjem osvojila (še drugi naslov) svetovne prvakinje v kombinaciji, pritrjuje, da se oblikovalec dobro počuti, če nekdo zmaga v njegovi obleki. Za uspeh pa se še bolj soodgovornega počuti v show dancu, saj ima pri snovanju običajno veliko bolj proste roke, plesni kostumi pa so tudi ena od ocenjevalnih kategorij. In po tej poti je tudi sam kot kostumograf nabral veliko uspehov. Ob tem opomni, da se dostikrat zmotno predstavlja, da je ples drag zaradi oblek, a v resnici je to minimalni strošek v primerjavi s stroški treningov, potovanj in prijavnin, čeprav imajo plesalke iz svetovne špice za vsako tekmovanje tudi po dve ali tri obleke. Vselej so unikatne in zašite po meri, zato so še prepoceni glede na ceno posebnih materialov – kljub temu, da so umetni, so dražji kot svila –, svetlečih se kristalov in vloženih ur ročnega dela. Za kakšno lahko porabiš tudi teden dni, celo po 100 ur večinoma ročnega dela, poudarja sogovornik in dodaja, da je na obleke treba gledati kot na del obvezne opreme, kot denimo smuči pri smučanju ali lopar pri tenisu.

Po deset oblek na sezono

Cene oblek za standardne plese se na slovenskem trgu začenjajo pri okoli 1000 evrih, za latinskoameriške pri 800 evrih, medtem ko so v tujini mnogo dražje. Vse pa je odvisno od vloženega in nanešenega nanje. V modro obleko s kamni, ki je zaplesala tudi na državnem prvstenstvu, je Saša Pust med drugim všila kar 35 metrov blaga, se pa zgodi, da samo obroba krinoline take obleke za standardne plese v dolžino meri 100 metrov, kar nanese tudi 400 evrov. Ceno precej poviša predvsem svetleče se okrasje, še zlasti če je znamke Swarovski. Običajno jih premorejo med 5.000 in 8.000, medtem ko se obleke svetovno znanih plesalk ponašajo tudi s po 30.000 kristalčki. »Najboljši plesni pari v zgolj eni plesni sezoni potrebujejo po deset novih oblek, saj v eni lahko nastopijo le po enkrat, največkrat dvakrat, zato so zaslužni tudi za zelo živahen trg rabljenih plesnih oblek. Za plesalke iz Azije je kos, v katerem je znana plesalka osvojila laskav naslov, posebej dragocen, saj menijo, da jim karma te prvakinje utegne prinesti srečo. Evropejke pa si jo kupijo, ker jim je všeč in jim pristoji. Azijci že posegajo po visokih mestih in postajajo nova sila v tekmovalnem plesu,« opaža Saša Pust. Dobro je tudi, če je obleka zasnovana tako, da se jo da predelati, saj jo prav zato, ker je bila že videna na plesnem parketu, težko prodaš v isti tekmovalni razred, še en vidik trgovanja z rabljenimi plesnimi oblačili izpostavlja Matevž Ogorelec.

Oblikovalci pogosto snujejo obleke tudi z mislijo na to, kako bo neka obleka delovala pod lučmi v določeni dvorani, zato ni naključje, da imajo najboljše plesalke sveta za finale v Blackpoolu večinoma bele obleke, saj je bela v dvorani Empress res videti fantastično, še poudarja Ogorelec. Prvaki pa so nesporno tisti, ki krojijo trende.

Povezane novice

Črnina in kristali
4. december ob 10:00
Ženske smuči Delight Swarovski Power Shift.
Prijavi sovražni govor