Pred 70 leti: Slovenski poročevalec, 10. maj 1945

Preberite drugo povojno številko glasila Osvobodilne fronte, ki smo jo za vas prenesli na splet.

Objavljeno
15. april 2015 18.54
Uredništvo Delo.si
Uredništvo Delo.si

Ustvarjalci časnika Slovenski poročevalec so tudi naslovnico druge povojne številke, tako kot že dan prej, opremili s portretom maršala Tita in pesnitvijo »Osvoboditeljem v pozdrav!« izpod peresa Otona Župančiča, nanjo pa se je kot glavna vest prebilo še poročilo s svečane seje predsedstva Slovenskega narodnoosvobodilega sveta, ki je pet dni prej v Ajdovščini zakoličila novo vlado pod vodstvom Borisa Kidriča.

V glasilu Osvobodilne fronte, ki je 10. maja 1945 izšlo na štirih straneh, je bilo med drugim mogoče prebrati še izvlečke iz zmagoslavnih govorov Stalina in Tita, predstavitve nekaterih vidnejših članov Narodne vlade Slovenije, poročilo o osvoboditvi Zagreba in Varaždina, zavzetju Celovca in prodiranju partizanske vojske proti Avstriji ter odredbo Jugoslovanske armade prebivalcem Ljubljane.

Slovenski poročevalec je med drugo svetovno vojno periodično izhajal kot glasilo Osvobodilne fronte, po vojni pa je postal osrednji slovenski dnevni časopis. Prvega maja 1959 sta se pod vodstvom odgovornega urednika Ivana Šinkovca združila Ljudska pravica in Slovenski poročevalec nastal časopis Delo.