Prešernovanje: od Vučedola do Švicarije in Shoda muz

Na slovenski kulturni praznik tudi letos veliko »odprtih kulturnih vrat«

tor, 06.02.2018, 15:00

Ljubljana Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, bo tudi letos pester po vsej državi, gotovo tudi po svetu. Galerije, muzeji in drugi hrami kulture vabijo na brezplačne oglede in tudi vodenja.

V Pokrajinskem muzeju Maribor bo med drugim predavanje o vučedolski kulturi. Vučedol je ena najpomembnejših eneolitskih lokalitet v Evropi, ki leži na desni obali Donave, pet kilometrov nizvodno od Vukovarja (Hrvaška). Njihovo poznavanje nočnega neba jih postavlja v vrsto največjih izumiteljev ter spodbujevalcev znanosti in tehnologije svojega časa.

V Pokrajinskem muzeju Celje bodo med drugim na ta dan otvorili razstavo Calgary 1988–Celje 2018 ob 30. obletnici olimpijskih medalj Matjaž Debelaka in pogovora z Debelakom.

V Narodni galeriji v Ljubljani, ki letos praznuje častitljivih sto let, bo na kulturni praznik več vodstev, predavanj, koncertov; tudi kiparska delavnica za odrasle.

V ljubljanski prenovljeni Švicariji bo otvoritev Projekt Švicarija: skupnost, umetnost in narava. Sodelujoči umetniki bodo: Nika Autor, Stojan Batič, Dragica Čadež, Jure Detela, Meta Grgurevič, France Gruden, Sergej Kapus, Janez Lenassi, Karel Plemenitaš, Karel Putrih, Drago Tršar, Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Bilal Yilmaz.

V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki se bodo posvetili grafikam Bogdana Borčića iz najzgodnejšega ustvarjalnega obdobja, že dopoldne bo v galeriji medgeneracijska delavnica Preizkusi grafiko.

V Kranju imajo Prešernov smenj, ki mesto odene v podobe 19. stoletja, vsako leto sledi prestižna prireditev Shod muz na kranjskem Parnasi, torej srečanje s Prešernovimi nagrajenci.

Prijavi sovražni govor