V razcvetu so tudi mikro pražarne, ki skrbno izbirajo svoja kavna zrna in jih poskušajo dobavljati čim bolj neposredno, brez nepotrebnih posrednikov, in če je to mogoče, od posameznih kavnih farm.
Takšne pražarne kavnim zrnom vdahnejo karakter z ustvarjanjem lastnih profilov praženja, ki poudarijo posamezne karakteristike in arome kave, ter pražijo v manjših količinah, da je kava vedno sveža, trende pojasnjuje Katja Pavlič iz podjetja Kalu.
Da je za odlično kavo potrebna tudi pravilna priprava kave, pa poudarjajo v domači pražarni in čajarni Opara. Zato dajejo velik poudarek tudi izobraževanju in predstavitvi pravilne tehnike priprave espresso kave gostincem, da lahko iz kakovostnih kavnih mešanic pripravijo vrhunski espresso in ostale kavne napitke.
Na festivalu je bilo med drugim mogoče poskusiti tudi kavo z okusom mandarin, kavo namočeno v rum, štiri originalne tržaške mešanice kave, deset najboljših kav iz celega sveta, pa tudi ječmenovo kavo z dodatkom želoda, ki je popolnoma naraven brezkofeinski slovenski zdravilni napitek.