S plastično punčko na kosilo in v tempelj – ker prinaša srečo

Stevardese imajo navodilo, da se do njih vedejo kot do človeških potnikov - če lastniki plačajo za njihove sedeže na letalu.

AFP, AP
čet, 11.02.2016, 15:00

Če zmešamo nekaj vraževerja, veliko občudovanja modnih smernic in kanček oboževanja slavnih oseb z medijsko norostjo, dobimo punčke, ki so videti kot »angelski otroci«. Njihovi odrasli lastniki so prepričani, da prinašajo srečo, zlasti če se do njih vedeš kot do svojih otrok, jih pelješ na izlete ali na kosilo ter z njimi v templju moliš.

Še do pred kratkim se je za punčke »luk thep«, kakor jim pravijo na Tajskem, zmenil le malokdo zunaj kroga njihovih zvestih zbirateljev, prejšnji teden pa so jim mediji začenjali namenjati čedalje več pozornosti. Izvedelo se je namreč, da so pri nizkocenovnem letalskem ponudniku Thai Smile naročili osebju, naj se do punčk vede kakor do človeških potnikov – če bodo njihovi lastniki seveda plačali zanje sedeže na letalu. Pri letalskem prevozniku so opozorili, da je takšno vedenje do igrač lahko nekoliko strašljivo za druge potnike, zato so predlagali, naj osebje dodeli punčkam čim bolj oddaljene sedeže. Kmalu je več restavracij napovedalo podobno prijazen pristop. Toda policija je opozorila, da bi lahko v punčkah tihotapili mamila, in v eni od njih hitro odkrila dvesto skritih metamfetaminskih tablet.

Svarijo pred vraževerjem

Punčke je blagoslovilo več budističnih menihov, ki so jih označili s svetimi simboli, kakor ponavadi počnejo z novimi avtomobili ali hišami. Takšno početje ni značilno za budizem, zato je do zdaj vsaj en tempelj menda prepovedal blagoslavljanje punčk.

Punčke, ki so večinoma uvožene, stanejo od nekaj deset do nekdaj sto dolarjev, za blagoslov je treba odšteti podobno različne zneske. Nekatere po meri oblečejo prodajalci, lastniki pa jih poskušajo polepšati vsak po svojih željah z nakitom in drugimi dodatki v pričakovanju sreče, ki jim jo bodo prinesle, ali pa v zahvalo za srečo, ki so jim jo že. Tajski zdravstveni delavci svarijo pred vraževerjem, vendar priznavajo, da punčke zdravilno delujejo na lastnike, ker zmanjšujejo stres v njihovem vsakodnevnem življenju.

Enaintridesetletna Kanuengnit Čotičanačaifat je kupila prvo punčko pred dvema letoma na predlog prijateljice, ki ji je zatrjevala, da ji bo punčka prinesla srečo. Poimenovala jo je Pa Ruaj, kar pomeni premožna. Kanuengnit, ki opravlja več priložnostnih del, med drugim je hostesa in prenašalka palic za golf, je prepričana, da ji je Pa Ruaj pomagala povečati zaslužek že tri mesece po tem, ko jo je dobila. Zdaj jih ima pet in jim z veseljem ureja lase, pred kratkim je začela oblačiti in urejati tudi punčke drugih lastnikov za 800 do 1000 bahtov (22–28 dolarjev).

Punčke razveseljujejo svoje lastnike podobno kakor hišni ljubljenčki, vendar v debatah o njih več pozornosti pritegnejo neke druge njihove lastnosti. Če ne upoštevamo, da jih je treba nenehno držati v naročju, imajo veliko skupnega s tradicionalnimi budističnimi amuleti – talismani v velikosti kovancev z domnevno magično močjo, ljudje pa jih večinoma nosijo okoli vratu.

Zbiranje amuletov je priljubljen, a zastarel konjiček. Mlajši raje zbirajo punčke. Toda nekateri opozarjajo, da je punčke mogoče povezati s strašljivimi obredi. Med starodavnim obredom črne magije, znanim kot »kuman tong«, vzamejo mrtvorojenega otroka, ga posušijo nad ognjem in obložijo z zlatimi lističi. Največkrat pa med obredom vzamejo samo del človeškega telesa, ki tako kakor punčke »luk thep« vsebuje otrokovega duha. A Mae Ning, vneta zbirateljica in prodajalka punčk, je prepričana, da Tajci z njimi poskušajo samo preživeti nemirne in negotove čase, v katerih so se znašli.

AFP, AP

Prijavi sovražni govor