Se Borut Pahor požvižga na avtorske pravice

Ali lahko predsednik republike uporablja avtorsko glasbo za lastno promocijo?

Su. K., Ro. Ko.
pon, 06.11.2017, 11:30; spremenjen: 11:43
Iz volilnega štaba predsedniškega kandidata Boruta Pahorja so se v torek, 11. novembra 2017 odzvali na kritike Studia Marketing glede kršenja avtorskih pravic v teh dneh objavljenem video poročilu o dosežkih njegovega mandata, ki je bilo opremljeno z glasbeno podlago skladbe Moja dežela.

»Video poročilo za lansko leto je bilo opremljeno z enako glasbeno podlago, pa to nikogar ni zmotilo. V prepričanju, da je z uporabo vse v redu, smo jo uporabili tudi v letošnjem video poročilu. Ne glede na to pa smo zaradi aktualnih pripomb že začeli z zamenjavo glasbene podlage,« so sporočili iz njegovega štaba.

Poudarjajo, da predsednik republike Borut Pahor izjemno ceni ustvarjalce in snovalce oglaševalske akcije »Slovenija, moja dežela«, ki jim je junija letos, ob tridesetletnici akcije, vročil državno odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije.

»Z uporabo navedene skladbe v izvedbi mladih glasbenikov v videu smo hoteli še dodatno poudariti izjemen in edinstven glasbeni projekt v zgodovini samostojne Republike Slovenije, ko so se ob prazniku naše države po vsej Sloveniji glasbene šole združile in ji skupaj zaigrale in zapele za praznik. 24. junija lani je namreč štiriinpetdeset glasbenih šol po vsej Sloveniji hkrati izvedlo dve skladbi, himno Republike Slovenije in skladbo Moja dežela avtorjev Janija Goloba (glasba) in Dušana Velkaverha (besedilo). Jani Golob je za prireditev z naslovom »Zapojmo Sloveniji za rojstni dan« prijazno ponudil v uporabo svoj glasbeni aranžma,« so še zapisali ter med drugim še, da je projekt »Zapojmo Sloveniji za rojstni dan« nastal prav na Pahorjevo pobudo in v sodelovanju z Zvezo slovenskih glasbenih šol in je bil posvečen praznovanju 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Poudarili so še, da so navedeno skladbo uporabili v dobri veri in s soglasjem avtorja Janija Goloba in Glasbene šole Moste Polje Ljubljana kot izvajalke.

V Studiu Marketing so bili nemalo presenečeni, ko so izvedeli, da se pesem, s katero je bil podložen televizijski oglas, znan kot Slovenija, moja dežela, uporablja v volilni kampanji Boruta Pahorja. Konec tedna so jih namreč tako rekoč zasuli z vprašanji na to temo.

»Neprijetno sem presenečen. To kaže odnos oblastnikov do avtorskih pravic. Studio Marketing je lastnik blagovne znamke Slovenija, moja dežela. Avtor glasbe je Jani Golob, avtor besedila pa Dušan Velkaverh. Nihče ni bil vprašan ali obveščen o uporabi tega avtorskega dela za predvolilno kampanjo Boruta Pahorja,« uporabo glasbe v predvolilnem filmčku, ki so ga v petek v javnost poslali iz Pahorjevega štaba, komentira Jernej Repovš, legenda slovenskega oglaševanja in predsednik ter kreativni direktor mreže agencij Studio Marketing.

V Agenciji, ki je akcijo Slovenija, moja dežela zaščitila, dodajajo, da imajo zelo jasna pravila, ki se nanašajo na uporabo akcije ali njenih posameznih elementov, in da se izogibajo temu, da se uporablja za politične namene.

Slovenija, moja dežela je sicer slogan velike oglaševalske akcije, ki je nastala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. In junija letos je predsednik republike ob dnevu državnosti snovalcem in ustvarjalcem akcije Slovenija, moja dežela podelil odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije za izjemen prispevek k razvoju slovenske tržne komunikacijske stroke in vzpostavljanju sodobnega slovenskega nacionalnega značaja in samozavesti.

Kot je zapisano na koncu Pahorjevega predvolilnega filmčka, sicer pesem izvaja Glasbena šola Ljubljana Moste - Polje, v okviru projekta Zapojmo skupaj Sloveniji za rojstni dan, ob 25-letnici samostojnosti Slovenije. V njegov predvolilni štab smo poslali prošnjo za komentar očitkov o kršitvah avtorskih pravic, odgovor bomo objavili, takoj ko ga dobimo.

»To je nedvomno kršitev, o kateri pa bi moralo odločati sodišče,« komentira Bojan Pretnar, eden največjih strokovnjakov za zaščito pravic intelektualne lastnine pri nas. Zakonodaja namreč glob za kršenje ne določa.

Če bi se Studio Marketing odločil za odškodninsko tožbo, po njegovem iztožena odškodnina ne bi bila pretirano visoka, saj glasba ni uporabljena za komercialne namene. »Bolj kot to, je dejanje moralno sporno, tega si predsednik republike ne bi smel privoščiti, čeprav je res, da Borut Pahor govori, da moralna avtoriteta on pač ni,« dodaja Pretnar.

Tudi Donald Trump je v svoji predvolilni kampanji uporabljal glasbo skupine The Rolling Stones − Start Me Up, skupine REM It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine) in pesem Neila Younga Rockin' in The Free World. Izvajalci in lastniki avtorskih pravic se s tem niso strinjali in so protestirali proti takšni uporabi njihovih pesmi.

 

 

Prijavi sovražni govor