Svet so ljudje: Deklarirani feminist

Kanadskemu premieru Justinu Trudeauju ni jasno, zakaj se ljudje in mediji čudijo, ko se razglaša za feminista.

Ju. K.
pet, 18.03.2016, 10:00

New York -- »Ker smo leta 2015.« S temi besedami je Justin Trudeau, kanadski premier, konec lanskega leta utemeljil odločitev, da bo v njegovi ministrski ekipi sedelo enako število moških in žensk.

Kanada je z zmago liberalne stranke na oktobrskih volitvah dobila svoj prvi spolno enakovreden kabinet v zgodovini. iIn prvega predsednika vlade, k se doma in v tujini razglaša za feminista.

Trudeau, sin nekdanjega premiera in enega najpopularnejših kanadskih politikov 20. stoletja Pierra Trudeauja, tudi več mesecev zatem, ko je prevzel oblast, vztraja, da s to oznako nima težav in da jo bo uporabljal »toliko časa, dokler jo ljudje ne bodo več opazili«. Ministrski predsednik se je v razpravo o svojih prepričanjih spustil na 60. zasedanju komisije Združenih narodov za status žensk, ki je ta teden potekalo v New Yorku.

Pojasnil je, da oznaka feminist v njegovem primeru preprosto pomeni, da verjame v enakost moških in žensk. Toda ljudje, predvsem pa mediji, nanjo še vedno odreagirajo z začudenjem. »Zakaj Twitter eksplodira vsakič, ko rečem, da sem feminist?« se je spraševal med razpravo, ki je potekala v okviru zasedanja.

44-letni politik je svetovne voditelje po pisanju Guardiana pozval, naj sledijo zgledu Kanade pri oblikovanju svojih ministrskih ekip. V odgovoru na vprašanje, kateri faktor je najbolj izoblikoval njegov pogled na problematiko, je Trudeau izpostavil generacijske razlike.

»Za mojo generacijo in mlajše je [zagovarjanje enakosti] nekako samoumevno. Dejstvo, da še vedno zbuja [negativne] reakcije s strani vladajočih in struktur moči, ki nas obkrožajo, pa kaže, kako veliko dela je še pred nami.«

Prijavi sovražni govor