Svet so ljudje: Hef namerava ostati v graščini

89-letni ustanovitelj revije Playboy bo še naprej živel v razvpiti Playboyjevi graščini, tudi potem ko bo ta prodana.

Ju. K.
sre, 13.01.2016, 10:00

Playboyjeva graščina, ena najznamenitejših in najbolj razvpitih stavb v zahodnem Los Angelesu, je naprodaj za 200 milijonov dolarjev. Toda njen nakup je mogoč le pod enim, nekoliko nenavadnim pogojem, in sicer da Hugh Hefner, ustanovitelj revije Playboy, še naprej živi in dela v njej.

Pogajanja med prodajalcem in kupcem bi določila, ali bi to počel zastonj, ali bi moral za svoje bivanje plačevati najemnino. Toda v nobenem primeru se Hefner ali »Hef«, kot mu pravijo sodelavci in oboževalci, ne namerava izseliti iz vile, v kateri stanuje že več kot štirideset let. Graščina, ki je bila prizorišče na stotine divjih zabav, skozi katero se je sprehodilo nešteto slavnih osebnosti, in v kateri je bil uničen marsikateri holywoodski zakon, je po besedah Scotta Flandersa, direktorja družbe Playboy Enterprises, še vedno Hefov dom in delovno mesto. »Tako bo tudi ostalo, potem ko bo prodana.«

Kupec bo poleg 20.000 kvadratnih metrov velike parcele, na kateri so poleg osrednjega poslopja, razdeljenega na 29 sob, tudi bazen, igrišče za tenis, telovadnica, vinska klet in hiša za goste, v last dobil številne redke živali, od opic in kakadujev, do tukanov in pelikanov. Playboyjeva graščina je ena od redkih stavb v Los Angelesu, ki imajo dovoljenje za obratovanje živalskega vrta.

Družba Playboy Enterprises je za graščino leta 1971 odštela milijon ameriških dolarjev. V zadnjih letih je graščino po besedah tistih, ki so vstopili v njeno notranjost, načel zob časa, podobno kot Playboyjev medijski imperij, ki v času digitalizacije medijev išče način, kako bi ostal relevantna publikacija.

Prodajna cena 200 milijonov dolarjev se lokalnim nepremičninarjem zdi povsem previsoka. Kljub temu priznavajo, da je ima graščina poseben status v ameriški popkulturi, kar bi lahko precej povišalo njeno dejansko vrednost.

Prijavi sovražni govor