Svet so ljudje: Hugh Laurie v vlogi kruteža

L. P.
sob, 20.02.2016, 18:00

»Če bi imel hudič na čelu vžgan napis, da je hudič, bi se vsi razbežali daleč proč. Prepričan sem, da so gledalci dovolj moralno trdni in razgledani, zato upam, da bodo uživali v dvoumnosti moje vloge,« je včeraj izjavil angleški igralec Hugh Laurie.

S temi besedami je pospremil novo televizijsko šestdelno nadaljevanko Nočni upravnik (The Night Manager), ki jo bo televizijska hiša BBC kmalu predvajala. Posneti deli zaradi dinamike in osupljivih obratov spominjajo na filme o Jamesu Bondu, toda, kot zatrjujejo producenti, sledijo vsem značilnostim vohunskih romanov Johna le Carréja.

Triler so namreč posneli po le Carréjevem romanu, premierno pa so ga prikazali v četrtek na berlinskem filmskem festivalu. Omenjeni roman, izdan leta 1993, je prvi, ki ga je le Carré napisal po koncu hladne vojne in v njem oznanil pomen nove ureditve sveta.

Glavni junak romana in televizijske zgodbe je nekdanji britanski vojak Jonathan Pine, ki je ponoči šef luksuznega hotela v Kairu. Prek Sophie, ljubice preprodajalca orožja, se zaplete z Richardom Roperjem, vodjem preprodajalske mreže. Sophie preda močno obremenilne dokumente o Roperju s prošnjo, da jih posreduje britanski obveščevalmi službi. Zgodba se zaplete z umorom Sophie, zato se mora Pine pod krinko vriniti v preprodajalsko mrežo Roperja.

Čeprav je glavni igralec nanizanke očarljivi 35-letni Tom Hiddleston v vlogi nočnega upravnika hotela, ga menda popolnoma zasenči 56-letni Hugh Laurie, ki upodablja izjemno krutega in vedno zlovoljnega Roperja. Laurieja smo si dobro zapomnili tudi slovenski gledalci nadaljevanke Dr. House, v kateri je nastopal kot ljudomrzni, a genialni diagnostik dr. Gregory House.

Laurie je o liku lopovskega Roperja v Nočnem upravniku še povedal, da je lik resnično shrljiv – zaradi neverjetne zlobe, inteligentnosti in krutosti. »Če bi moral opisati najslabšega človeka na svetu, bi rekel, da je to zlovešči preprodajalec orožja Roper. Najbolj srhljivo pa je to, da so vsi drugi veliki lopovi v primerjavi z njim popolnoma nesposobni.«


Prijavi sovražni govor