Svet so ljudje: Iz česa so sanje?

Dave Stewart, ustanovitelj skupine Eurythmics, je Annie Lennox srečal v trgovini z zdravo prehrano. To je bila ljubezen na prvi pogled.

A. Z.
tor, 16.02.2016, 18:00

»Poznam vsako najmanjšo molekulo Annie Lennox. Mislim, da tega ne gre deliti z vsem svetom. Če bi pisal o Annie in sebi, bi bila to čisto druga knjiga,« je ob izidu še enih spominov povedal Dave Stewart (63), nekdanji član dua Eurythmics in bivši partner Annie Lennox. Knjigi je dal naslov Sweet Dreams Are Made of This, Sladke sanje so narejene iz tega.

V njej je med drugim opisal tudi spolno zlorabo, ki se mu je zgodila v otroštvu. Vodja skavtov je pregledal vsakega novega člana in mu umil predele okrog spolovila; temu je rekel test čistoče. »Ko si otrok, ne veš, kaj se dogaja. Takrat se mi ni zdelo perverzno, šele pozneje sem ugotovil, da je bilo zelo čudno.«

Prve korake v svet glasbe, seksa in drog je naredil že kot najstnik v Sunderlandu. Pri osemnajstih je skupina Longdancer, v kateri je igral, podpisala pogodbo z založbo Eltona Johna. »Na založbi je vse dišalo po kolonjski vodici. Darila so bila povsod. In rolls-roycei. Elton je imel pri sebi vedno kokain, vendar ne zavitega v papirčke, ampak celo goro kokaina.«

Annie Lennox je srečal v trgovini z zdravo prehrano. To je bila ljubezen na prvi pogled. Ko je mlado hipijevko prvič slišal peti v njeni garsonjeri, ji je rekel: »Ne morem verjeti! In ti delaš kot natakarica!« Kot duo Eurythmics sta začela nastopati šele po tistem, ko sta se razšla.

Knjiga je polna neverjetnih zgodb. Na primer o tem, kako je John Belushi njemu in Annie nekoč ponujal heroin kar iz avta na Sunset Boulevardu, in to sredi belega dne. Daryla Halla, s katerim je sodeloval pri nekem projektu, je hotel malo sprostiti z gobicami; po zaužitju nista mogla narediti ničesar.

V spominih nastopa tudi Damien Hirst. Z Laurie Anderson in Loujem Reedom so potovali po Mehiki. Hirst je, že precej zadet, prepričeval nekega kirurga, naj mu odreže obe roki in ju potem prišije nazaj. Vse za umetnost. Na srečo so ga prijatelji pregovorili, naj tega ne naredi.

Prijavi sovražni govor