Svet so ljudje: Kako obvladati raka

Ameriški zdravnik dr. David Agus v knjigi Srečna leta napoveduje, da bodo rakavi bolniki lahko živeli s svojo boleznijo podobno kot sladkorni bolniki.

S. R. P.
sob, 09.01.2016, 10:00

Kmalu bo minilo pol stoletja, kar je ameriški predsednik Richard Nixon napovedal vojno raku. Kljub temu je rak v ZDA na drugem mestu po številu smrtnih žrtev, takoj za boleznimi srca. Kakor kaže najnovejša knjiga uglednega in hkrati kontroverznega ameriškega zdravnika dr. Davida Agusa, avtorja več poljudnih medicinskih knjižnih uspešnic, pa se utegnemo kmalu približati ciljni črti.

»Raka sicer ne bomo odpravili, lahko pa utemeljeno upamo, da bodo rakavi bolniki kmalu živeti s svojo boleznijo približno tako, kakor živijo bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1 ali z artritisom,« Agus napoveduje v knjigi z naslovom Srečna leta: kako uspevati v pogumnem novem svetu zdravja, ki je nedavno izšla pri ameriški založbi Simon & Schuster.

V knjigi je 51-letni zdravnik in profesor na Južnokalifornijski univerzi, ki je imel med svojimi pacienti tudi ustanovitelja Appla Steva Jobsa, med drugim zapisal: »Po mnogih letih lahko šele zdaj z optimizmom stopim v sobo pacienta z rakom. Ne z optimizmom, da ga bom rešil raka, ampak z optimizmom, da mu lahko podaljšam in izboljšam življenje ob tej sicer strašni bolezni.«

Optimizem utemeljuje z dvema novima pristopoma k zdravljenju raka, in sicer s t. i. precizno medicino in z imunoterapijo. Prav z imunoterapijo so nekdanjemu ameriškemu predsedniku Jimmyju Carterju nedavno umirili rakavo obolenje. Imunoterapija bolniku omogoči, da se njegovo telo učinkoviteje brani pred rakom, precizna medicina pa pomaga odkriti, kje v pacientu tiči začetek te bolezni.

»Zame rak ni več samostalnik, ampak glagol,« oznanja dr. Agus in dodaja, da je njegovo delo spremeniti bolnika na tak način, da njegov rak ne bo napredoval. »Bistveno je, da raka ne kategoriziramo več po obolelem delu telesa, ampak po vklopu, ki ga sproži,« poudarja Agus.

Prijavi sovražni govor